Пчелари траже да старије колеге могу до пчелињака

БЕОГРАД: Савез пчеларских организација Србије (СПОС) упутио је на више надлежних државних адреса као и јавности позив за спас српског пчеларства повом и даље важеће забране која онемогућава старијим пчеларима да посећују своје пчелињаке.
pcelari  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

СПОС истиче да упркос разговорима са надлежнима ограничење кретања за пчеларе старије од 65 година у местима преко 5.000 становника и старијима од 70 година у местима испод 5.000 становника још увек важи.

СПОС је до сада без успеха разговарао са надлежнима да се старијим пчеларима омогући да обиђу пчелињаке а сада се обратио дописима председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабих и министрима Небојши Стефановићу и Недимовићу.

СПОС истиче да је оваквом забраном 2.818 пчелара што је 34,6 процената чланова те организације који гаје више од 164 хиљаде пчелињих заједница спречено да посећује пчелињака - услед чега ће настати несагледива штета за пчеле у Србији.

Ова организација упозорава да ће ти пчелињаци постати предмет крађа, неки ће страдати у пожарима, а постоји и велики ризик ширења болести међу пчелињацима са ових који се не обилазе редовно.

СПОС додаје да ће немогућност одржавања и селидбе пчела угрозити и производњу хране јер ће опашивање бити угрожено и наводи да би то могло донети за четвртину мању производњу хране, а пцелари ће у потпуности изгубити приходе јер им април главни месец за испашу пчела.

Иза петиције да се старији пчелари изузму од забране кретања својим потписом стоји , наводи ова организација, 8.000 пчелара Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести