ПКС: Сточарска производња бележи пад, потребне хитне мере

БЕОГРАД: Пандемија корона вируса негативно је утицала на сектор сточарства који од почетка године бележи пад производње, продаје и извоза, због чега су потребне хитне мере, саопштила је Привредна комора Србије.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

Одређивање минималне откупне цене сировог млека, пореске олакшице, као и право пречег закупа земљишта, неке су од хитних мера које траже произвођачи како би се очувала исплативост производње и заштитила ова стратешка грана пољопривреде.

Како је истакнуто на седници одбора Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије, потребно је да надлежна министарства усвоје нове, али и раније иницијативе коморе и њених чланица, с циљем да се очувају сектори млекарства, свињарства, говедарства, живинарства, рибарства...

Пандемија корона вируса утицала је на производњу у сточарском сектору, поскупела је храна за животиње и знатно су повећани други трошкови, што је довело у питање рентабилност домаће производње, каже секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС Ненад Будимовић.

Спољнотрговинска размена сточарских производа бележи негативан биланс од 51 милион евра у првој половини 2021. године.

Увоз млека и млечних производа за шест месеци износи 51,9 милиона евра, а извоз 39,3 милиона евра.

Вредност увоза свињског меса од јануара до јуна ове године била је 20,6 милиона, док је извоз износио 1,2 милиона евра, речено је на састанку произвођача сточарских производа и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Председник Удружења произвођача млека Србије Васа Џигурски оцењује ситуацију у млекарству као неодрживу и упозорава да ће велики број професионалних фармера престати са производњом.

Решење је да власници млекара плате млеко по цени од око 54 динара по литру заједно са премијом, каже Џигурски.

Како је наведено, представници Министарства пољопривреде су најавили да ће влада ускоро усвојити уредбу о повећању премије за млеко, што ће бити значајно за око 18.000 пољопривредних произвођача, као и да се ради на увођењу секторског стандарда за обележавање порекла домаћег меса.

На седници је предложено и да се надлежнима упуте иницијативе, да се разлика у цени житарица које су произведене у Србији изједначи са ценама на светској берзи, рибарима дозволи извоз шаранске рибе у ЕУ, омогући једнак третман на тржишту свих произвођача меда и приступ фондовима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести