ПКС: Усеви изложени стресним условима, рано о приносима

БЕОГРАД: У Србији је током јуна пало 70 одсто мање кише од просека за тај месец, што уз тропске температуре, лоше утиче на готово све пољопривредне културе, али је још рано за процену евентуалног мањка приноса, речено је Танјугу у Привредној комори Србије (ПКС).
suncokret
Фото: Dnevnik.rs

Према подацима ПКС-а, временске прилике у претходном периоду погодовале су болестима, али и штеточинама, па је заштита била интензивна на пољима.

Високе спољне температуре, како кажу у ПКС-у повољно су утицале на губитак влаге стрних жита, које су на крају воштане зрелости, што је позитивно са становишта чувања хлебног зрна, док је кукуруз у различитим фазама метличења и свилања и да је на основу података са терена уочено да су биљке кукуруза успеле да формирају клип, а да је на ранијим сетвама оплодња остварена.

Како наглашавају, соја је тренутно у фази цветања и формирања махуна и у овој фази је та уљарица најосетљивија на недостатак влаге и ниску релативну влажност ваздуха, односно високе температуре у овом периоду могу да прекину даље формирање махуна и да утичу на смањење приноса.

У ПКС-у наводе да сунцокрет врло добро подноси сушу, јер је познат као биљна врста која има веома моћан корен, односно добру покровност на парцели и веома добро чува влагу. 

Тренутни временски услови, према проценама коморе, не могу директно угрозити принос шећерне репе, јер је та култура добре покровности, широког листа па вода из земљишта теже испарава, али како истичу, због стреса је шећерна репа је осетљивија на болести пре свега на сиву пегавост.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести