Почела 20. Пршутијада у Мачкату

МАЧКАТ: У златиборском селу Мачкат почео је 20. Сајам сухомеснатих производа - Пршутијада, на којој је своје традиционалне производе од меса изложило 20 произвођача.
prsuta
Фото: pixabay.com

У овом златиборском селу деценијама уназад генерације мештана производе сухомеснате производе у дрвеним сушарама, ложећи ватру и димећи месо.

Овогодишњи победник у производњи свињске пршуте Никола Шопаловић каже да нема тајне у производњи, већ да је најбитније добро месо.

Месо с нашег поднебља треба добро усовити, да одстоји и онда надимити на лаганој ватри. То је рецепт за добру пршуту, наглашава Шопаловић.

Управо та народна производња која се одржала деценијама у Мачкату, успела је да преброди све недаће модерног времена и нађе пут до тржишта.

После 20 година надам се да ћемо успети да заштитимо географско порекло и брендирамо пршуту, како би могли да изађемо и на тржиште Европе. Поједини произвођачи присутни су и на страним тржиштима, али то су мале количине. Организовани и удружени произвођачи уз помоћ општине Чајетина могу имати много већи пласман. Општина ће помоћи произвођачима и у модернизацији производње, рекао је председник општине Чајетина Милан Стаматовић на отварању Пршутијаде.

Награда за најбољу говеђу пршуту припала је Митру Марићу, за најбољу кобасицу Ружици Стојановић, Драгољуб Шопаловић произвео је најбољу сланину, а Душан Стојановић стељу.

Сајамске цене сувомеснатих производа су 1900 динара за килограм говеђе пршуте, свињске пршуте и стеље по 1500 динара, килограм кобасице је 900, а сланине 1.000 динара.

Пршутијада траје до 16. фебруара, а организатор 20. Пршутијаде је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа Мачкат под покровитељством општине Чајетина, ТО Златибор, Спортског центра Чајетина и Еко аграра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести