Почела жетва: Прве понуде за пшеницу 15,5 дин па навише

У Војводини је јуче почела жетва пшенице, али не у великом обиму већ само на појединим њивама пошто временски услови диктирају вршидбу дуж Панонске равнице.
е
Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Мада јучерашње тмурно и хладно време није било ни налик за жетву на коју смо научили, на две парцеле у атарима Ченеја и Кисача пољопривредници су скидали овогодишњи род журећи се да посао  заврше пре кише.

По речима Владимира Гвера из Кисача, тек када преда жито знаће колики је принос и квалитет овогодишњег хлебног зрна.

– Ове године жетва је кренула рано, и тако је већ неколико година, што није добро – право време је јули – каже Гверо.

Он ће пшеницу предати у млин, али још не зна по којој цени ће се плаћати килограма тог жита. 

– Пољопривредницима никако не годи цена испод 20 динара, с ПДВ-ом – наводи Гверо. – Што се тиче квалитета, не надам се да ће зрно бити прве класе јер је киша не само умањила приносе већ и ослабила квалитет зрна.

Пољопривредник Светозар Мургашки са Ченеја очекује принос на својој ораници око 4-4,5 тоне по јутру. Он ће жито предати откупљивачу који сада нуди акотну цену од 17,5 динара, с ПДВ-ом.

– То је јефтино, али немам избора – каже Мургашки. – Пшеница је паорима први овогдишњи приход па журимо да жито предамо и што пре добијемо динар.

Колика ће бити цена овогодишњег рода нико још са сигурношћу не може да каже јер права жетва тек следи. Неки млинари уопште не знају по којој ће цени род примати, док, с друге стране, већи откупљивачи кажу да ће се цена формирати свакодневно, те да је јуче килограм новог рода био 15,5 динара, с ПДВ-ом. Али та цена не треба да забрињава паоре, подсећају, јер је и лане на старту жетве килограм хлебног жита имао исту цену па је током жетве достигао и 18,3 динара.

Осим млинара, у откуп жита ће се укључити и Републичке робне резерве, које планирају да пазаре 30.000 тона, али ни они још не знају цену. Лане је, подсећамо, држава била намерила да купи од сељака 32.600 тона, али паори нису били заинтересовани за трговање с Робним резервама па је држава купила свега 5.500 тона по 18 динара. 

Жетва пшенице кренула је и у Шумадији, али и том делу земље временски услови диктирају вршидбу. По речима пољопривредника из Крагујевца Радише Најдановића, у Шумадији се очекују приноси од шест и више тона по хектару, уколико их нове падавине не умање.

– У Крагујевцу има два-три откупљивача, али се цена рода још не зна – наводи Најдановић. – Годило би да килограм жита буде 20 динара, с ПДВ-ом, али Шумадинци очекују да ће род коштати 18 динара с ПДВ-ом, као и прошле жетве.    

Трошак производње 101.000 по хектару

По рачуници Задружног савеза Војводине, килограм нове пшенице требало би да буде 18 динара јер су, каже председник тог савеза Радислав Јованов, трошкови производње по хектару 101.000 динара.

– Пшеница на бази приноса од 5,5 тона по хектару треба да кошта 18,53 динара, без акумулације, а с десет одсто акумулције треба да је 20 динара – истакао је Јованов. – Очекује се принос изнад просека, једино што киша може умањити квалитет па зато треба сејати домаће сорте пшенице које су отпорније на влагу. Сада је влажност зрна у границама нормале.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести