Почео 16. Зимски семинар фармера на Тари

На Шеснаестом зимском семинару фармера, који је почео јуче на Тари у организацији Клуба 100П плус – удружења које окупља пољопривредне произвођаче из целе Војводине, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић указао је на значај јединствене аграрне политике која доноси извесност и континуитет у нашој пољопривреди.
Покрајинска влада/Вук Радојевић
Фото: Покрајинска влада/Вук Радојевић

„Пољопривредници у подстицајној политици националних институција желе предвидљивост, извесност и континуитет у давању бесповратних финансијских средстава, како би могли да планирају пољопривредну производњу и инвестициона улагања“, истакао је ресорни секретар.

Он је нагласио да је ресорни секретаријат руковођен овом чињеницом највише средстава наменио инвестиционим улагањима, као и да ће предност имати управо интензивне гране пољопривреде.

„Аграрни буџет за 2020. годину износи преко 7,8 милијарди динара, од чега је велики део опредељен за директну подршку војвођанским пољопривредницима у оквиру програма за развој. Знатна буџетска средства намењена су директној подршци војвођанским пољопривредницима путем Програма за земљиште и Програма за подстицаје у пољопривреди и руралном развоју”, рекао је Радојевић и осврнуо се на актуелне конкурсе позивајући пољопривредне произвођаче да аплицирају и искористе понуђене повољности.

Он је рекао да ће, између осталог, за набавку опреме и система за наводњавање бити издвојено 340 милиона динара, за набавку опреме за заштиту од временских непогода 120 милиона, за опремање сточарских фарми 80 милиона, и још толико  за набавку пластеника и опреме, док је за инвестиције за опрему за производњу вина и ракије планирано 70 милиона динара, и за подршку младима 270 милиона.

Радојевић је указао и на значајна нова улагања у циљу ефикасније одбране од града и увођења система аутоматизоване заштите пољопривредних усева и засада на подручју Ракетног центра "Фрушка гора", за шта је обезбеђено до 600 милиона динара. Значај овог капиталног пројекта је, како је рекао, вишедеценијски и подразумева модернизацију и унапређење рада тог радарског центра, који покрива 700.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега је 550.000 хектара обрадивог земљишта у Војводини. 

Секретар Радојевић је посебно истакао значај удруживања за пољопривреднике и изразио задовољство што на територији Војводине постоји тако репрезентативно удружење пољопривредника попут Клуба 100П плус, који је изузетно бројан, и навео да управо овакве асоцијације могу градити успешан партнерски однос са доносиоцима одлука.

Као и претходних година, и за 16. Зимски семинар фармера на Тари, планирана су стручна предавања из различитих области пољопривреде, дискусије на многобројне теме, као и представљање компанија које ће произвођачима понудити решења за проблеме са којима се свакодневно срећу у производњи. Реч је о савременој механизацији, опреми за производњу, резервним деловима, минералним ђубривима, пестицидима, сертификованом семену и мазивима. Пољопривредници ће моћи да се информишу и о  понуди повољних банкарских кредита и осигурања у пољопривреди.

На овогодишњем саветовању пољопривредника, које ће трајати до 1. фебруара, биће говора и о ИПАРД програму, Стратегији развоја пољопривреде, руралном развоју и осталим актуелностима у аграру.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести