Почео увоз соје и сунцокрета

Највеће прерађивачке компаније у Србији и трговци пољопривредном робом почели су да увозе веће количине соје из околних земаља, а уговорили су и увоз сунцокрета.
soja bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Суша је узела данак на војвођанским пољима и сада када се скидају усеви јасно је да је соја значајно страдала. Велики је дефицит на нашем тржишту па су се уљаре и друге фирме из те бранше окренуле увозу.

По информацијама портала „Агросмарт”, тону соје из Румуније и Хрватске увозници плаћају 330-340 евра, а могуће је да ће је довозити и из Украјине. На домаћим берзама тренутно је соја знатно скупља – око 48 динара килограм. Очекује се да ће се цена у наредном периоду кретати око 400 евра тона, ако је не обори роба из увоза.

Поменимо, светске цене нису високе као наше па је чак на Чикашкој берзи забележена и она од 290 евра. У Србији је соја скупа због суше, која у окружењу ипак није била тако катастрофална као на војвођанским њивама. Процењује се мањак од 100.000 до 150.000 тона на тржишту Србије.

Осим соје, уљаре су, по сазнањима „Агросмарта”, уговориле и одређене количине сунцокрета по 300 евра тона у дунавским лукама, што је приближно нашим ценама.

Иначе, род соје је упола мањи него прошлогодишњи, а код сунцокрета се очекује пад од десетак одсто. У Бачкој и Срему досадашњи резултати жетве нису охрабрујући. Како кажу задужени за пољопривреду у општини Бачка Паланка, приноси се крећу од 1.200 до највише 1.600 килограма по хектару. По подацима ПШ-а Сремска Митровица, до сада је највећи принос соје у Срему износио 1,5 тону по катастарском јутру.

Код кукуруза је ситуација специфична – ем је род мали, ем велике потражње нема. Цене изван Србије су ниже од домаћих па је извоз готово немогућ.  

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести