Подршка Покрајине ТВ серијалу за пољопривреднике

Уговором о сарадњи, који су данас потписали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и генерални директор Радио-телевизије Војводине др Миодраг Копривица, ресорни секретаријат подржао је даље емитовање серијала „Зелена прогноза“ на РТВ-у, која пољопривредним произвођачима омогућава бољу информисаност о тренутном стању на пољима широм Војводине.
Покрајинска влада/Радојевић и Копривица
Фото: Покрајинска влада/Радојевић и Копривица

„Предмет данашњег уговора је подршка емитовању „Зелене прогнозе“, која, пре свега, пружа информације пољопривредницима о појави и кретању штетних организама као и о њиховој контроли и сузбијању“, рекао је Радојевић додајући да је важно што пољопривредници на овај начин свакодневно могу чути актуелне податке о стању на усевима.

Ресорни секретар је истакао и значајну сарадњу у овом послу са Прогнозно-извештајном службом заштите биља АП Војводине, која свакодневно одговорно ради на терену. Радојевић каже да ПИС има развијен систем праћења 40 различитих врста пољопривредне производње и у стању је да благовремено региструје појаву нових болести и штеточина, и пружи значајне препоруке за њихово сузбијање.

„На територији АП Војводине постоји око 130 штетних организама на које се примењују хемијске мере заштите и зато је посебно значајно правовремено и адекватно реаговати, уз поштовање принципа антирезистентне стратегије. Реч је о томе да примена хербицида и пестицида мора бити минимална уз постизање пуног ефекта“, казао је Радојевић. Он је рекао да управо трајање ове пољопривредне емисије на најбољи начин одсликава интерес Покрајинског секретаријата за пољопривреду и РТВ-а, али пре свега пољопривредних произвођача, да благовремено добију информације како би предузели конкретне мере на  њивама и заштитили своје усеве.

Секретар Радојевић је указао на то да осим субвенција, којима Секретаријат подстиче развој пољопривредне производње у нашој покрајини, овакав начин помоћи такође представља значајну подршку до које се дошло путем анализе и резултата добијених применом научних и истраживачких метода на терену.

Радојевић је истакао да је реч о стратешкој сарадњи Покрајинског секретаријата и РТВ-а у жељи да се помогне пољопривредницима да генерално унапреде своју производњу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести