Покрајина дреши кесу за развој сточарства и подизање засада воћа

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство бесповратно даје до 2.250.000 динара регистрованим пољопривредним газдинствима, привредним друштвима и земљорадничким задругама ради опремања сточарских фарми у покрајини и за ту намену обезбедио је 35 милиона динара. 
Sljiva_01-F.Bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Исти секретаријат обезбедио је и безмало 125 милиона динара за суфинансирање опреме за заштиту од временских непогода и подизање  воћарских и виноградарских засада.

По правилима тог конкурса, воћари и виноградари могу добити бесповратно највише десет милиона динара, под условом да имају уписано у Управи за трезор максимално 50 хектара на којима је актуелна производња воћа и винове лозе.

Јавни конкурс објављен је на веб-сајту Секретаријата, где се могу прочитати и услови конкурса и преузети обрасци пријава. Право да конкуришу имају они који су измирили обавезе према држави у 2016.


Све информације

Све додатне информације о конкурсима могу се добити и на број 021/456-267, од 10 до 12 часова.

За оба конкурса пријаве треба слати поштом, на адресу: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла Пупина 16, Нови Сад, и назначити име конкурса.


Како је назначено, конкурс за сточаре траје док се новац не потроши, најдуже до 31. августа, а у обзир долазе инвестиције вредне 100.000 динара и веће од тог износа. За воћаре и виноградаре конкурс је отворен до 15. септембра, али и за њих важи исто – паре ће се давати док се не потроше. Бесповратно се може добити износ од 60 одсто вредности инвестиције, без ПДВ-а, за опремање говедарских, свињарских, козарских, живинарских и овчарских фарми те куповину опреме за мужу, хлађење и складиштење млека, и за набавку опреме за изђубравање. Секретаријат новцем из буyета Аутономне Покрајине Војводине финансира, између осталог, боксове за смештај бикова, музних крава, товне јунади, куповину појилица, кућица за телад, набавку опреме за припрему, руковање и дистрибуцију концетроване и кабасте сточне хране, екструдер, млин-чекићар… Право да конкуришу имају пољопривредни предузетници који у сектору млека имају највише три стотине млечних крава, 1.000 коза и оваца, у сектору меса највише пет стотина товне јунади, односно највише 1.000  коза и оваца, највише осам стотина приплодних крмача и назимица, 800 свиња у турнусу, највише 10.000 кока носиља у турнусу, 2.000 комада ћурака. 

Фото: Дневник (Б. Лучић)

Кандидати могу добити максимално 2.250.000 динара, односно 2.500.000 уколико су жене, млађи од 40 година и ако се инвестиција реализује на подручју с отежаним условима рада у пољопривреди.

И виноградари и воћари добијаће  60 одсто од вредности инвеситиције, односно 70 одсто уколико су жене, млађи од 40 година и ако се инвестиција реализује на подручју с отежаним условима рада у пољопривреди.

Новац се може добити, без враћања, за набавку противградне заштите без стубова за воћарску производњу, за постављање стубова ради подизања засада, и посебно стубова за ограђивање, за куповину жице за ограђивање, система против смрзавања „антифрост”…

За постављање система противградне заштите на површини од пола хектара до десет хектара ради заштите јабучастог, коштуњавог и језграстог воћа максималан износ по хектару износи 800.000 динара, а масимално до десет хектара 8.000.000 динара. Новац за исту намену додељује се и за јагодичасто и бобичасто воће и за винову лозу.

За постављање стубова ради подизања засада може се добити од 330.000 до 3.300.000 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести