Покрајина обезбедила преко 12 милиона динара за противградну заштиту

У циљу подизања нивоа ефикасности противградне заштите на територији АП Војводине у 2017. години, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство определио је преко 12 милиона динара на конкурсу намењеном представницима локалних самоуправа, којима је данас тим поводом уручен 21 уговор.
Radojevic, dodela ugovora-1, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Приликом доделе уговора у Покрајинској влади, ресорни секретар мр Вук Радојевић је истакао да је реч о мери аграрне политике, коју Секретаријат у овој години први пут примењује. Он је навео и да ће ова мера која је стратешка, бити настављена и у 2018. години, у циљу очувања усева на војвођанским пољима.

„Данас потписујемо 21 уговор, дакле реч је о готово половини јединица локалних самоуправа са територије АП Војводине.Намера Покрајинске владе је да у наредној години будемо још ефикаснији.Секретаријат ће практично самостално спровести јавну набавку противградних ракета и ставити их на располагање Републичком хидрометероолошком заводу, који ће према исказаним реалним потребама са терена, интервентно деловати и достављати их јединицама локалних самоуправа“, најавио је Радојевић.

Фото: Покрајинска влада

Он је истакао да данашње потписивање уговора са локалним самоуправама представља значајно заједничко улагање у системско решавање противградне заштите. Међутим, модел централизованог начина може на ефикаснији начин задовољити потребе локалних самоуправа, те ће стога, како је Радојевић нагласио, доћи до промене на начин да Републички хидрометеоролошки завод, који је надлежан, одреди праве потребе и обезбеди локалним самоуправама довољан број противградних ракета.

Секретар је подсетио да и Министарство пољопривреде у 2018. години планира мере које ће бити у функцији системског решавања противградне заштите. Реч је о дигиталним противградним станицама, које ће покривати неколико регија, а у будућности целокупну територију Републике Србије.

Он је истакао да локалне самоуправе треба да спремно дочекају наредну годину и са потребном документацијом на време аплицирају на конкурсима Секретаријата. Такође, оно што ће бити услов за остваривање права на бесповратна средства у наредној години су реализовани пројекти из претходних година.

Радојевић је рекао и да ће рокови бити скраћени, како би се реализација уговора завршила у буџетској години. Ово је, по његовим речима, добар начин да се заједнички постигне већа ефикасност.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести