Пољопривреда била најмање угрожена током ванредног стања

НОВИ САД: Ниједна мера аграрне политике која се тицала руралног развоја није нити ће бити заустављена због епидемије корона вируса, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је, на онлајн конференцији "Пољопривреда после пандемије", коју је организовао Новосадски сајам уз подршку компаније Color Media Communications, рекао да је пољопривреда била најмање угрожен сектор током ванредног стања.

Проблем је једино постојао у сектору раног повртарства, па су зато новац из буџета добили повртари за рано повртарство, за пластенике, потом пчелари старији од 70 година, а субвенционисани су и кредити у пољопривреди.

Ниједан конкурс није обустављен, а уведени су и нови.

"Данас је расписан конкурс за тракторе, траје до 30. јуна, за набавку опреме у биљној производњи, а сви конкурси за младе ће бити реализовани", рекао је Недимовић, прецизирајући да је на конкурс за младе иначе стигло око 5.000 апликација, те да ће сви учесници бити контактирани, како би проверили да ли остају при тим апликацијама.

Најавио је да ће бити расписан и нови конкурс који до сада није постојао.

"И смо позив у оквиру IPARD-а за рурални туризам и један позив који се тиче националних мера, а који је намењен изградњи одређених објеката у функцији руралног туризма", најавио је министар Недимовић.

Он је подсетио и да је, "три дана пре короне" из буџета исплаћено шест, седам милијарди динара, што је било намењено за гориво.

Недимовић је рекао и да је током ванредног стања добијена дозвола за извоз јабука у Индију, те да се и први пут и историји десило да Србија извози говеђе месо на арапско тржиште.

"Јагоде по цени од 400-450 динара по килограму ишле су у извоз према Русији, а о тој цену су људи овде могли само да сањају, јер овде није била већа од 200 динара по килограму", рекао је Недимовић.

Он је рекао и да је током ванредног стања морао да буде ограничен извоз кукуруза преко одређене квоте, како Србија не би дошла у ситуацију да га нема довољно у јулу или августу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести