Пољопривредници у Јагодини ослобођени пореза на шуме и оранице

ЈАГОДИНА: Пољопривредници Јагодине и наредне, 2020. године, биће ослобођени пореза на пољопривредно и шумског земљиште, одлучило је данас Градско веће.
oranica, njiva Foto: Dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

Пореза ће бити ослобођено и "грађевинско земљиште које се користи за гајење биљака, садног материјала и у друге пољопривредне сврхе, на парцелама већим од десет ари", стоји у одлуци Градског већа, коју је потписао, председник Ратко Стевановић.

Овакву одлуку Градско веће је донело и предложило на усвајање Скупштини града, "због тешке економске ситуације и стварања бољих услова за развој пољопривреде".

Градско веће сматра "оправданим одређивање пореске стопе од нула одсто, због чега ово земљиште неће бити опорезиво у 2020. године".

Одборниоци Скупштине града о овој одлуци Градског већа расправљаће на седници 27.новембра.

Јагодина има 6.358 домаћинстава, према последњем попису пољопривреде, који обрађују 18.790 хектара земљишта.

Пољопривредници Јагодине, овај порез не плаћају 12 година а ослобођени су "у циљу превазилажења економске кризе и помоћи пољопривреди града да ублажи последице кризе у овој грани делатности".

Градско веће је донело одлуку, и да пореска стопа на имовину 2020. године, буде као и 2019. године, до 0,4 одсто за пореске обавезнике који воде пословне књиге и до 0,4 одсто на обавезнике који не воде пословне књиге.

Ове пореске стопе су "у оквиру пореских стопа дефинисаних Законом о порезима на имовину", стоји у образложењу Одлуке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести