Поморавље: Мраз оштетио озиме житарице, али корен је жив

ЈАГОДИНА: Пољопривредници Поморавског округа жале се да су им ниске температуре почетком месеца знатно оштетили озиме стрне житарице, посебно на неким парцелама, на којима је пшеница изгубила боју, пожутела и заостаје у развоју.
zima mraz
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap, ilustracija)

Међутим, Миодраг Симић из Пољопривредно саветодавне стручне службе за Поморавски округ у Јагодини, истиче да је оштећено само вршно лишће, а корен је жив, па су биљке наставиле интензиван раст.

Мразева је било недељу дана у Поморављу, као и у целој Србији, била је доста ниска температура, али оно што је најбитније је да је корен жив, тако да је биљка наставила интензиван раст. Оштећено је само вршно лишће, рекао је Симић новинарима.

Не би трабало да буде никаквих проблема, посебно на парцелама где су примењене пуне агротехничке мере, оценио је Симић.

Он је саветовао пољопривреднике, који још нису прихранили усеве, да то ураде одмах, неким од азотних ђубрива, али не уреом, за коју је, како је рекао "сада касно".

У Поморавском округу, кога уз Јагодину, чине Ћуприја, Деспотовац, Параћин, Свилајнац и Рековац, прошле јесени је озимим стрним житарицама засејано око 20.000 хектара, највише пшеницом, око 15.000 хектара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести