Попис пољопривреде 2023. године, резултати 2024.

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о попису пољопривреде 2023.године, а резултати тог пописа ће, према речима министра пољопривреде Бранислава Недимовића, бити објављени 2024. године.

Пописом би требало да се добије свеобухватни преглед карактеристика националне пољопривреде, израда базе података, формирање статистичког регистра пољопривредних газдинстава којим се обезбеђује оквир за пољопривредна истраживања и добијање осталих статистичких података који су неопходни за планирање на локалном, регионалном и државном нивоу.

Посланици су вечерас усвојили и Закон о утврђивању финансијке подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије КОВИД 19.

Право на коришћење средстава имају предузетници, задруге и други субјекти који обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност, који су поднели Фонду за развој захтеве за кредит до 10. децембра 2020. године, о којима до ступања на снагу закона није одлучено.

Средства се могу користити за набавку обртних средстава и одржавање текуће ликвидности, али не смеју се искористити за организовање игара на срећу, промет нафте или за производњу и промет робе или активности које су законом забрањене.

Минимални износ кредита за привредна друштва је милион динара, а за предузетнике и задруге 200.000. Максимални износ за предузетнике и микро правна лица је десет милиона динара, за мала предузећа 60 милиона, а за средња до 100 милиона динара.

Скупштина је потврдила и финансијски уговор ковид 19 са Европском инвестиционом банком, за подршку Влади Србије за мала и средња предузећа средње тржишне капитализације, а реч је о кредиту од 200 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести