Потписан Меморандум са Кинезима о гаранцијама за безбедност хране

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије и представници Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин Кине (AQSIQ) потписали су данас Меморандум о разумевању о сарадњи у области давања гаранција за безбедност прехрамбених производа намењених за увоз и извоз.
Nedimovic i Suping
Фото: Tanjug

Споразум су потписали министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и министар AQSIQ-а Џи Шупинг.

Недимовић је новинарима казао да је потписани меморандум кровни документ који ће омогућити да Србија извози робу биљног и животињског порекла, пре свега оне за коју поштоји интересесовање, а то су разне врсте меса, млека и млечних производа, кукуруза, шећерне репе и суве шљиве у Кину.

"Ово је кровни документ који ће нам дати могућност да стварамо стручне радне групе по различитим областима како бисмо што пре решили проблеме у погледу извоза различитих врста меса и у погледу извоза неких врста биљних сортимената", казао је он.

Навео је да је данас са представницима AQSIQ-а потписан и Протокол који се тиче размене научних информација око болести квргаве коже крава (нодуларни дерматитис).

Према речима Недимовића, Србија је ту болест прошле године ставила под контролу и од ЕУ добила признање јер је одбранила простор Европе од те болести, што јој данас даје за право да разгова и размењује техничка знања и искуства које је стекла током тог периода.

"Споразум везан за нодуларни дерматит ће нам дати простор да аутоматски након сагледавања читавог стања од стране заједничке радне групе можемо да ставимо наше сертификате у пун погон и да може да дође до извоза говеђег меса", рекао је Недимовић.

Према његовим речима, данас је представницима AQSIQ-а, предат и преведен упитник који се тиче извоза свињског меса, а то су полазне основе да дође до реализације извоза те врсте меса, посебно замрзнутог, а тај посао би како је нагласио требало врло брзо бити завршен.

Недимовић је најавио да ће следеће седмице бити предат и попуњени упитник кинеској страни који се тиче извоза производа биљног порекла, пре свега меркантилног кукуруза, суве шљиве и меласе, и очекује се да ће се врло брзо кренути у реализацију извоза и те робе.

Он је навео да је са кинеским представницима данас разговарано и да су размењене информације и упитници о могућниости извоза млека и млечних проиизвода, као и млека за бебе из Србије у Кину.

"То су намирнице које су осетљиве за здравље становништва и зато морамо бити пажљиви и радити обазриво и да имамо синхронизоване акције како би читав овај процес живео дужи временски период", рако је Недимовић.

Он је истакао и да поред постојећих привредних субјеката из Србије који тренутно желе да извозе на простор Кине, има и неколико кинеских инвеститора који су заинтересовани да инвестирају у сктор прехрамбене индустрије Србије, односно у сектор млека и меса, па се решавањем административних баријера које се тичу безбедности хране, стварају услови да се те инвестиције несметано реализују.

"Без решавања ових питања која се тичу безбедности немогуће је реализовати инвестиције оваквог типа", нагласио је Недимовић .

Џи Шупинг је казао да Србија и Кина имају традиционално добре односе који су тренутно на највишем нивоу и да је потписивање данашњих докумената веома значајно да се осигура безбедност хране, јер је то неопходан услов да би она што брже могла да се нађе на тржишту Кине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести