Представљен Нацрт стратегије наводњавања у Србији

Како је саопштио ФАО, основни циљ овог пројекта је да омогући планску санацију и модернизацију система за наводњавање у Србији ради унапређења пољопривредне производње и јачања отпорности сектора на екстремне климатске услове
navodnjavanje FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

БЕОГРАД: Нацрт стратегије наводњавања за период 2022-2031. године са петогодишњим Акционим и Инвестиционим планом представљен је данас, а тај документ је резултат заједничког пројекта представника Министарства пољопривреде, Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Како је саопштио ФАО, основни циљ овог пројекта је да омогући планску санацију и модернизацију система за наводњавање у Србији ради унапређења пољопривредне производње и јачања отпорности сектора на екстремне климатске услове.

Према речима Јакопа Монцинија, вође пројекта у име ФАО, тренутно је у току финализација појединацних техничких докумената који ће бити интегрисани у стратегију наводњавања, а који ће претходно бити представљени и анализирани у оквиру тематских радних група.

Представник ЕБРД Меран Лукић рекао је да је израда Стратегије део техничке помоћи коју та институција пружа Србији као део "Програма за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији".

Лукић каже да ће у оквиру Програма ЕБРД финансирати изградњу инфраструктуре за наводњавање у три општине централне Србије и

Војводине у укупној вредности од 30 милиона евра са чијом реализацијом ће се започети током ове године.

Како се наводи, сарадња Министарства пољопривреде, ФАО и ЕБРД на унапређењу управљања наводњавањем у Србији започела је још 2018. потписивањем Меморандума о разумевању, којим се утврђују приоритети за њихове заједничке активности усмерене на јачање пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије у наредних пет година.

Меморандум наглашава важност наводњавања, па су на захтев Министарства, ЕБРД и ФАО доделили скоро милион евра бесповратних средстава за техничку помоћ.Пројекат су подржали Централно-европска иницијатива (ЦЕИ), Израел и Италија.

Такође, ФАО је учествовао у заједничкој процени приоритета за наводњавање, што је помогло да се дефинише опсег првих кредита ЕБРД-а у износу од 15 милиона евра одобрених за јачање система наводњавања у децембру прошле године.

Нацрт стратегије представљен је на другом састанку Радне групе, коју чине представници свих релеватних заинтересованих страна, након шест месеци интензивног рада експерата ФАО.

У документу је посебан акценат стављен и на тему одводњавања, као један од великих изазова и приоритета у ефикасном управљању водама.

Скуп је, како је саопштено, отворила директорка Републицке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Наташа Милић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести