Преродиле јабуке слабо налазе купце

Све воће ове године добро је родило, али се о јабукама највише прича, не само зато што је цена јабука ове године знатно нижа него лане већ и зато што род слабо налази купце.
Srem je pun jabuka, pa je tako i u Banoštoru  Foto:Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: Срем је пун јабука, па је тако и у Баноштору Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

Ове године ни извоз ка Русији не иде како се очекивало јер су Руси последњих година куповали саднице па им је род почео доспевати за брање.Додуше, ка руском тржишту иду тоне јабука великих произвођача, посебно оних који на лагеру имају сорте које не успевају на руском тлу, попут сорте фуџи.

Али док велики продају, ситнији поседници јабучњака муче се како да воће одрже здраво у недостатку купаца и хладњача.Показало се ове године да савете стручњака у воћарству треба следити јер се ситуација у којој су сада јабучари који немају велике површине под засадом, може превазићи само удруживањем и инвестирањем у хладњаче.

Од две деценије бављења јабукама,сваке пете-шесте године нешто зарадим (Миленко Кукић)

Срем је пун јабука, па је тако и у Баноштору. Мало је кућа чија дворишта нису пуна наслаганих џакова јабука јер су помоћне просторије у домаћинствима већ пуне јабука. Неки од њих припремају се да пеку ракију, рачунајући да ће тако боље проћи него да на велико за килограм јабука добију 17 динара. Међу њима има и оних који неће да беру јабуке због великих издатака према берачима. Неки су разочарани збивањима на тржишту па хоће да батале јабучњаке.

Фото: Мало је кућа чија дворишта нису пуна наслаганих џакова јабука јер су помоћне просторије у домаћинствима већ пуне јабука Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

Миленко Кукић из Баноштора бави се јабукама већ 20 година. Има 2.000 садница и намерава да раскрчи воћњак.

" Од две деценије бављења јабукама, сваке пете-шесте године нешто зарадим",  каже Кукић. "Једне године је суша, друге киша, онда мраз уништи цвет… и тако редом."

Он каже да не верује да би удруживањем нешто постигао.

"Удруживање није једноставно, када нико ни са ким неће, како се може постићи договор између великог броја људи?",  пита се Кукић.

Али рецепт су пронашли у Земљорадничкој задрузи „Воћар” у Старом Сланкамену, где се „договор кућу гради” у пракси одлично показао. Задругари с нестрпљењем ишчекују одговор из Египта како им се допадају наше сорте ајдаред и црвени делишес, које су у два  контејнера од по 20 тона послали и наплатили килограм по 30 евроценти.


Треба пратити европска кретања

"Ове године на европском тржишту има 36 одсто више јабука него прошле године па је понуда огромна и то подразумева и ниже цене", каже професор  Пољопривредног факултета у Новом Саду др Зоран Кесеровић. "Сада можемо очекивати европске цене од 28 до највише 40 евроценти килограм. Домаћи произвођачи јабука морају се прилагођавати европским кретањима, прелазити с конвенционалне проиводње на органску, што се чини у Европи, али се морају удруживати и заједнички улагати."


"Пошто је извоз за Русију био мало посустао, нисмо седели скрштених руку", каже Никола Лончар из „Воћара”. "Ослушкујемо тржиште и слушамо савете искуснијих у воћарству. Чули смо и за Мароко као нову дестинацију за извоз домаћих јабука и предузели кораке по том питању. Ове седмице смо спаковали и 60 тона јабука грени смит и ајдаред за Русију, и за килограм смо добили 28 динара."

Он каже да „Воћар” тражи и бира коме ће продати овогодишњи род.

Земљорадничка задруга „Воћар” има 42 задругара и у хладњачама има ове године 3.500 тона јабука , али тек од Нове године планира да озбиљније почне да продаје овогодишњи род. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести