Признања пољопривредницима за узорна породична газдинства 

Младим пољопривредницима Александру Радојевићу из Ковина, Роберту Халаиу из Мужје, Дарку Вукманову - Симокову из Верушића , Душану Недимовићу из Сремске Митровице, Стевици Ивкову из Фаркарyдина  и Срећку Ђуричићу из Купинова јуче су на Пољопривредном факултет – Департман за ратарство и повртарство уручена признања, јер  су њихова газдинства најбољи примери како се треба повезати пракса са савременим научним достигнућима.
1
Фото: Dnevnik.rs

У избору најбољих новосадском Пољопривредном факултету помогли су новинари који прате аграр и живот на селу.

Јучерашња додела признања је заправо био увод у дводневно Научно стручно саветовање “Добар дан, домаћине”, у среду и у четвртак, које се по шести пут организује на Пољопривредном факултету  у Новом Саду

У име награђених захвалио се Александар Радојевић из Ковина који  тренутно има 1.200 грала оваца сој праменка, које се нажалост не субвенционишу, и то је једина врста стоке за коју се не добија ништа. –Захваљујемо се на подршци који сте и на овај начин показали, јер да је немамо не би били сада овде. Посебно смо захвални што сте увек са нама  па и у тешким ситуацијама, саветима нам помогли да опстанемо и унапредимо газдинства –казао је Радојевић, чији се родитељи нису бавили с точарством. Већ је он као дете за рођендан добио јагње на поклон, а онда је  од yепарца и новца добијеног за други рођендан купио још једно и тако временом почео да се  бави овчарством.  

По речима Стевице Ивкова из Фаркарждина у бављењу пољопривредом треба бити истрајан јер само упоран и стрпљив рад може да донесе користи,  па је то уједно и порука другима , да се треба вредно радити и неодустајати брзоплето од планова. Ивков се истовремено бави ратарством обрађујући 200 хектара земље и сточарством гајећи стотину грла говеда, па се тако из његовог дворишта свакодневно “Имлеку” испоручи између 600 и 700 литара млека.

Скуп уприличен поводом доделе признања најбољим младим пољопривредницима поздравила је директорица Департмана за ратарство и повртарство проф. др Драгана Лаковић рекавши да се истицањем појединаца  заправо жели истаћи групе, које гаје и развијају добру пољопривредну праксу равној оној или још бољу него што је то случај  у економски развијеним земљама. -Честитам им и радујем се што су они са својим породицама заједнички ослонац пронашли у организацији  и животу породичних задруга. Нема јачег ни бољег пословног повезивања од породичне задруге, па отуда није јасно због чега  таква форма није уписана и у законску регулативу  – казала је проф. др Драгана Латковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести