Произвођачи траже слободан извоз брашна и квоте за житарице

БЕОГРАД: Групација произвођача житарица Привредне коморе Србије (ПКС), удружења произвођача и извозника житарица и Продуктне берзе затражили су од Владе Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и увођење извозних квота за пшеницу и кукуруза рода 2021. године уз поштовање расположивих залиха.
brasno RHA
Фото: Dnevnik.rs

На заједничком састанку представника Групације, удружења „Житоунија“ и „Жита Србије“, и Продуктне берзе Нови Сад посвећеном одлуци о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, дефинисана је заједничка иницијатива привреде ка Влади Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и извоз житарица (пшеница и кукуруз) уз дефинисање максималних квота.

То је изјавио секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић, а саопштено из ПКС.

У саопштењу се наводи да представници удружења указују да дуготрајна забрана извоза брашна, пшенице и кукуруза може да изазове проблеме и по пролећну сетву, јер је пољопривредницима неопходан новац да би могли да финансирају нову сетву.

Последице ће, како наводе, сносити како произвођачи, тако и извозници који извозе преко лука јер не могу своју робу да пласирају с обзиром да су везани уговором.

Уколико не буду реализовали извоз осетиће финансијске последице.

Богуновић је истакао да су извозници своју робу авансирали по важећим ценама, па је из тог разлога неопходно да правовремено и пре евентуалног пада цена на тржишту, реализују своје уговорене послове.

Подсећа да је пласман брашна у претходним годинама бележио пад и да је овај тренутак добра прилика да повратимо поверење традиционалних купаца и повећамо извоз кроз вишу фазу прераде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести