Производња ајвара по рецепту Изађи ми на теглу

БЕОГРАД: Привредна комора Србије је саопштила данас да је ове године покренута производња ајвара по рецепту победника националног такмичења у припремању ајвара "Изађи ми на теглу" и да ће се тај производ средином септембра наћи и на рафовима већих супермаркета.
ajvar
Фото: Youtube Printscreen

Из ПКС поручују да је ово такмичење права прилика за афирмацију малих домаћих произвођача и упознавање са тржиштем.

Такмичење "Изађи ми на теглу", које се већ пет година одржава широм Србије под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку ПКС, представља прилику за мале произвођаче хране да се представе домаћем тржишту.

"То је важно јер не само да желимо да постанемо велики произвођачи ајвара, већ и да значајан део те производње са успехом извеземо", каже Вељко Јовановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију ПКС.

Такмичење "Изађи ми на теглу" је одлична прилика да произвођачи схвате шта значи ући у озбиљан трговачки систем, у којем, поред квалитетног производа, треба да планирају пласман.

Подршка ПКС усмерена је ка препознавању потенцијала за коришћење сировина за производњу и унапређење технологије, како би се смањила продаја свежег поврћа у корист пласмана готових производа од поврћа, нагласио је Јовановић.

Акција, организована као својеврсни караван по градовима Србије, представља туристичко-привредну манифестацију, која промовише ајвар, као један од домаћих гастро брендова, са циљем унапређења квалитета производа и продаје.

Победник из 2018. године, екипа "Пуцке" из Бруса, добила је подршку за покретање сопствене производње.

"Покретање производње по победничком рецепту каравана представља велики успех за наш пројекат, али и значајан стимуланс за развој једне здраве и успешне предузетничке приче победника каравана кроз промоцију њиховог рецепта", каже Љиљана Вукотић, координатор пројекта.

Под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе, а уз подршку ПКС, ове године покренут је и едукативни центар "Изађи ми на теглу" као подстицај развоју предузетништва широм Србије.

Едукације ће се одржати у шест градова: Зајечар, Бела Паланка, Димитровград, Владичин Хан, Кањижа и Куршумлија, док се у наредним годинама планира укључивање нових градова.

Едукација има за циљ унапређење знања и вештина полазника о условима и начинима за покретање сопствене производње, а планирана је и серија предавања која обухватају различите теме, као што су: предузетништво и изазови које носи, маркетинг и продајне вештине, извори финансирања и израда пројеката као и технологија производње и контрола квалитета.

Поред ПКС, пројекат подржавају и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, Центар за управљање развојем из Новог Сада, Института за прехрамбене технологије из Новог Сада и Природно математички факултет у Новом Саду - Катедра за хотелијерство департмана за географију, туризам и хотелијерство.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести