Пролећна сетва у Поморавском округу на 90.000 хектара

ЈАГОДИНА: Пољопривредници Поморавског округа, Ћуприје, Деспотовца, Јагодине, Параћина, Свилајнца и Рековца, планирали су да овог пролећа кукурузом, индустријским и крмним биљем, поврћем, засеју око 90.000 хектара, процењују стручњаци Пољопривредно савтодавне стручне службе у Јагодини.
kukuruz setva
Фото: Dnevnik (arhiva)

Највише ће засејати кукурузом јер је најпрофитабилнији, најлакше се чува, може да се искористи кроз тов стоке, али и да се чува док не постигне добру цену, тврде стручњаци за ратарство у овој служби.

Према плану, око 60.000 хектара биће засејано кукурузом, традиционално најзаступљенијом житарицом у овом делу Србије, око 12.000 хектара поврћем, 10.000 хектара крмним биљем и око 6.000 хектара индустријским биљем (сунцокрет, соја, дуван, шећерна репа).

То су површине које се сеју некад мање, некад више, зависно колико је јесенас засејано озимим житарицама, индустријским и крмним биљем и поврћем, напомињу у овој служби.

Уз оцену да је кукуруз, најдоминантнија житарица у овом делу Србије, постао профитабилан, а добар род и профит се може остваити уколико се примене све агротехничке мере, што подразумева право време сетве, добар избор семена, употребу минералних ђубрива, стручни саветодавалац за ратарство Миодраг

Симић каже да је савет пољопривредницима да више сеју индустријско биље, пре свега сунцокрет и соју.

Кроз наше огледе са уљаним културама, сунцокретом и сојом, показало се да соји ово подручје погодује, нарочито у условима високих температура када соја бележи најмањи подбачај у приносима од осталих култура, а треба је у производњу укључити и због плодореда, саветује Симић.

Како истиче, све је више пољопривредника у овом региону који сеју сунцокрет. 

То још нису неке значајне површине, али у односу 'оно ништа' претходних година које је било, ипак је помак, оценио је Симић и додао да сунцокрет има солидну цену, обично добро роди и добро подноси сушу.

У Задружном савезу за пољопривреду су израчунали да ће пољопривредницима Поморавља, Ресаве и Левча, за обраду и сетву ових површина бити потребно око 6.000 тона азотних и НПК ђубрива и око 3.000 тона дизел горива.

На подручју Поморавског округа прошле јесени је озимим житарицама засејано око 20.000 хектара, пшеницом око 15.000, јечмом, тритикалом, уљаном репицом... око 5.000 хектатра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести