Прва понуда за сунцокрет 44 динара, паори би више од 50

Жетва сунцокрета почела је на појединим њивама, али прави посао тек треба да крене од недеље.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

На неким њивама у Банату нови род је већ скинут, али ратари нису баш задовољни приносима. У односу на лањску жетву, сунцокрета је мање за пола тоне по јутру.

Али приноси су увек мањи у раној жетви на песковитим теренима, где род пре сазри у односу на друга подручја у земљи. Колико ће коштати усев још се не зна, јер откупљивачи ћуте, а ратари се надају цени од 50 динара без ПДВ-а. Само су у предузећу “Конзул” рекли да ће сунцокрет примати по аконтној цени од 44 динара без ПДВ-а, док остали чекају да почне жетва у пуном обиму и онда ће прво истакнути аконтну цену, а када се жетва заврши, знати и коначно колико ће килограм новог зрна сунцокрета коштати.

Међутим, претпоставља се да ће по 44 динара без ПДВ-а и други трговци откупљивати нови усев, само што још неће да откривају планове, док са ценом јавно не изађе највећи откупљивач у Србији “Викторија група”, која је лане сунцокрет у жетви плаћала по аконтној цени од 29,5 динара са ПДВ-ом. После жетве, прошле године килограм сунцокрета коштао је око 36 динара са ПДВ-ом.

- Сунцокрет ће сигурно више плаћати од домаћих откупљивача увозник из БИХ ”Бимал” и од прошле године за домаћи сунцокрет заинтересована фирма из Скопља у Северној Македонији, која је лане откупљивала, додуше, мале количине у околини Јагодине и Параћина .Сада је заинтересована да купи 3.000 тона – казао је председник Аграрне коморе Србије Ненад Манић.

За литар зејтина треба два и по килограма сунцокретовог зрна

Он каже да ће род сигурно коштати 50 динара без ПДВ-а по аконтној цени, а на крају жетве бити и 60 динара са ПДВ-ом. Литар уља сада на акцијама кошта од 160 до 180 динара. Готово да га ни нема по редовној цени. За литар зејтина треба два и по килограма сунцокретовог зрна.

Пољопривредник из Торка у општини Житиште Ђорђе Милотин завршио је жетву сунцокрета . Каже да је уљарицу сејао на више њива и да је добио од 1,2 до 1,7 тона по јутру.


У просеку извеземо 100.000 тона

Сунцокрет је овог пролећа посејан између 210.000 и 215.000 хектара, што је довољно за домаће потребе и за извоз. Наша земља, у просеку, извезе 100.000 тона сунцокрета и 150.000 тона уља.Лане смо добили око 660.000 тона сунцокрета са 220.000 хектара.То је  за девет одсто било мање него у зетву 2019.године ,али у границама вишегодишњег просека.


– То је мало јер су улагања велика. Посебно је била скупа унапред плаћена аренда 24.000 и 27.000 динара по јутру – казао је Милотин и навео да је лане имао сунцокрета, у просеку, 2,2 тоне по јутру. Милотин каже да је сунцокрет предао у „Конзул“, где је аконтна цена без ПДВ-а 44 динара.

На појединим њивама у околини Ковина, где је сунцокрет исто скинут, приноси су свега тону до 1,5 тоне по јутру.

Пољопривредник из Ковина Јадран Анђелковић каже да је род ситан.

– Има доста ситног зрна, које пропада кроз сито, па не иде на кантар, а требало би јер и од ситног зрна се добија уље - казао је Анђелковић. - Година је специфична па треба узети у обзир климу у којој је усев сазревао и таква зрна исто откупљивати. Земљораднике већ погађа то што ће добити мање сунцокрета у односу на то колико су имали лане. Прошле жетве усев је био тежак 2,5 до 3 тоне по хектару.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести