Први закупци на 30 година у Пећинцима и Кањижи

Прве њиве које држава даје у закуп на 30 година налазе се на подручју општина Кањижа и Пећинци (Огар), сазнаје „Дневник” после информације од пре неколико дана да је комисија надлежна за одобравање закупа државног пољопривредног земљишта одобрила прве четири инвестиције од укупно пристиглих 220 захтева регистрованих пољопривредних произвођача.
Zakup zemljišta   Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Још нисмо добили написмено од Министарства пољопривреде да нам је бизнис-план прихваћен, рекли су у београдској фирми „Микротри” која је конкурисала за инвестицију за производњу чипса од јабуке и за подизање засада јабуке на површини од 30 хектара, и предвидела улагања од 650.000 евра, као и отварање десет нових радних места.

Београђани су били најотворенији за јавност, дајући потпуни одговор, док су у предузећу „Генеза” у Кањижи открили само да је њива на подручју општине Кањижа, избегавајући да прецизирају локацију оранице величине 190 хектара на којој планирају да уложе 2,4 милиона евра за процесну опрему и сушару за прераду воћа и упослео 20 нових радника. Логично је да ћемо улагати близу седишта матичног предузећа, рекли су нам они. 

Винарија „Левач” плантажу јабука на површини од 30 хектара подићи ће ван подручја наше покрајине, у општини Параћин. Ту ће бити плантажа јабука, а производња чипса од јабуке, вина, ракије, сирћета од јабуке биће у погонима винарије, рекли су у том газдинству.

Само почетак
То је, свакако, само почетак јер се тек очекује да највећи инвеститори добију државне њиве у закуп, а међу њима је у јавности најпознатији немачки произвођач меса „Тенис”. Наравно, очекује се да и домаћи велики играчи добију оранице ако њихови пројекти положе испит пред државном комисијом.

Винарија се налази на магистралном путу Крагујевац–Крушевац и аплицирала је с инвестицијом вредном 1,6 милиона евра.  „Дневник” није успео да уђе у траг где је ораница величине 73 хектара коју је добило Друштво с ограниченом одговорношћу „Јакума”, регистровано у месту Дражањ–Умчари, на подручју града Београд. „Јакума” је регистрована за делатност гајења осталог дрвенастог, жбунастог и језграстог воћа . Пројекат „Јакуме” чини инвестиција вредна готово три милиона евра, а односи се на улагање у производњу чипса од јабуке и засаде тог воћа на површини од 73 хектара, предвиђа отварање нових 20 радних места, и ангажовање значајног броја сезонских радника.

Укупна вредност одобрених инвестиција је близу 7,4 милиона евра на површини од 323 хектара, а предвиђено је и ангажовање око 200 сезонских радника.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине објавило је средином фебруара ове године јавни позив за закуп државног земљишта на период од 30 година, за инвестиције у области прерађивачке индустрије, али и сточарства, које у себи имају укључен и развој генетике.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је тада казао, одговарајући на критике да је процес давања земљишта у закуп нетранспарентан, да је то што ће јавни позив бити отворен 30 дана, доказ да Министарство све ради отворено.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести