Пшеница и кукуруз најскупљи за последњих 20 година

НОВИ САД: Дешавања у Украјини утицала су на раст цена уљарица и житарица на домаћим и светским берзама. За свега недељу дана колико траје криза у Украјини, кукуруз је поскупео за 16 одсто. Током јучерашњег дана на Продуктној берзи Нови Сад коштао је од 34,1 до 34,6 динара, а уторак је прометован по цени од 33 динара – изјавила је за “Дневник” Ања Јакшић са Берзе Нови Сад.
setva
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

И цена пшенице је била виша, али за 3,8 одсто. Након дужег периода одсуства из трговања, пшеницом се од почетка недеље тргује у ценовном распону од 34,6 до 35,4. Соја се током прошле недеље трговала на ценовном нивоу од 82,5 до 85,8 динара. Тренутна је понуда ове уљарице на нивоу од 85,2 до 88 динара са преузимањем март –април.

Током протекле недеље, навела је Ања Јакшић, цене свих примарних пољопривредних производа су расле и на светским берзама. Цена пшенице на берзи у Чикагу достигла је деветогодишњи максимум, а исто је тако и на берзи у Паризу.

- Уколико упоредимо тренутне цене са претходном недељом на светским берзама, остварен је раст од 21 код кукуруза и 17,7 код пшенице – навела је Ања Јакшић.


Сада је најважнија пролећна сетва

Украјинска криза не одражава се само на цене примарних пољопривредних култура, већ може да утиче и на пролећну сетву, упозорио је аграрни аналитичар из Новог Сада Бранислав Гулан.

– У ове две земље важно је да се обави ваљано пролећна сетва јер су обе земље велики произвођачи примарних пољопривредних култура, а наспрам тога и велики извозници. У Украјини се, рецимо, каже Гулан, кукуруз сеје на приближно пет милиона хектара, а у Руској Федерацији на око 2,6 милиона хектара и не би ваљало да земљораднике у тим земљама у најважнијем послу у току године омету ратна дешавања.

- За њих је, као и код нас, најбитније да се добро уради пролећна сетва јер од тога зависе и приноси – казао је Гулан, наводећи да догађаји на релацији Русија - Украјина могу да повећају и цену сетве у Србији. - Домаћа сетва је скупља него лане за 50 одсто, али се трошкови због дешавања у Украјини могу још повећати јер и цена нафте иде нагоре због ратних дејстава. Мада су се наши ратари углавном снабдели репроматеријалом, нису сви купили нафту, која је за домаће ратаре била скупа још пре избијања кризе.


Према статистичким подацима, што се тиче производње кукуруза, наша саговорница напомиње да се Украјина налази на седмом месту (30 милиона тона), а Русија на 10. месту (15 милиона тона) произвођача кукуруза на светском нивоу, а да ове две земље када је производња соје у питању нису у првих десет светских произвођача.

Када је реч о сунцокрету Украјина и Русија заједно производе преко 50 одсто укупне светске производње сунцокрета (Русија 10 милиона хектара, а Украјина 7 милиона хектара).

Она је подвукла да тренутна геополитичка ситуација између Украјине и Русије има изузетно велики утицај на кретање цена на светским берзама.

- Русија и Украјина су изузетно значајни произвођачу у светским оквирима и једни су од највећих снабдевача великих светских купаца као што су земље севера Африке и Блиског истока. Дисбаланс у понуди, логистички проблеми и велике спекулације услед политичких активности су из минита у минит мењале ценовне трендове на свим светским берзама.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести