Пшеница иде преко 20 динара

НОВИ САД: Негативни трендови са светског финансијског тржишта се преливају и на тржиште пољопривредних производа. Такође, суша у Европи доводи до логистичких проблема, односно ниског водостаја река како  у Западној Европи тако и у сливу Дунава.
psenica / dnevnik
Фото: Дневник (Филип Бакић)

На домаћем тржишту цена кукуруза стагнира, док пшеница и соја бележе благи раст.

Сезонски притисак понуде кукуруза, односно висок род, уз логистичке проблеме приликом извоза дунавским лукама је довело до тога да цена кукуруза буде на најнижем нивоу од почетка октобра 2016. године. Претходни период када је кукуруз био на идентичном нивоу као данас је децембар 2014. Током протекле недеље се кукурузом трговало по 14,35 динара без ПДВ-а (15,79 дин/кг са ПДВ-ом), што представља пад за 0,32% у односу на претходну недељу.

Трговање пшеницом је ове недеље изостало. Међутим, индикативан је податак да је цена пшенице која је била у понуди била на нивоу од 19,00 до 21,00 динар, што је значајно изнад прошлонедељног просека. Оваквом ценовном рангу понуђене пшенице је допринео пре свега квалитет, јер како време одмиче све се више увиђа недостатак квалитетне пшенице на домаћем тржишту.

Зрно соје бележи раст. У односу на претходну недељу цена је виша за 0,81%, а овонедељни пондер износи 37,30 динара (41,03 дин/кг са ПДВ-ом).

Сунцокретова сачма са 33% протеина је прометована по 21,00 динар (25,20 дин/кг са ПДВ-ом).

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести