Радна група: Производна цена малине од 110,9 дин по килограму

БЕОГРАД: Производна цена малине у Западној Србији, Моравичком и Златиборском округу креће се од 110,9 динара за килограм па и ниже, како се принос приближава количини од 15 тона по хектару, закључили су чланови Радне групе задужене за унапређење производње малине у Републици Србији.
malina
Фото: Tanjug (Video, arhiva)

Радна група је одржала састанак у Чачку у циљу тачног одређивања производне цене коштања свеже малине, а чланови су се сложили са добијеним резултатима калкулације. 

На простору Западне Србије, Моравичког и Златиборског округа, где се одвија највећи део производње малине и где се уз примену агротехничких мера постижу приноси од 12 до 15 тона по хектару, производна цена коштања креће се од 110,9 дин/кг, па и ниже, како се принос приближава количини од 15 тона по хектару", наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде. 

На састанку је констатовано и да се на просторима попут Пријепоља и Бруса, где не постоје адекватни климатски и други услови за узгој малине као на тим подручјима, постижу приноси до осам тона по хектару, због чега је производна цена коштања виша и креће се до 139,3 динара за килограм. 

Та група дала је препоруку произвођачима да наставе да раде на повећању приноса кроз доследну примену агротехничких мера и коришћење квалитетних садница. 

Министарство ће наставити да пружа подршку у циљу даљег снижавања производне цене коштања, кроз повраћај средстава у износу од 50-65 одсто од уложеног новца у набавку опреме, садница, система за наводњавање, противградних мрежа и других прихватљивих облика улагања, додаје се у саопштењу.  

План је да се у наредном периоду изврши и рејонизација воћарске производње у Србији, која ће тачно одредити области које су најпогодније за узгој одређених култура и у складу са тим наставити политику подстицаја произвођачима само за она подручја на којима постоји економска исплативост производње, додаје се у саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести