Радојевић и Кадис о унапређењу сарадње Србије и Кипра

НИКОЗИЈА: Пријатељски односи Србије и Кипра добар су темељ за проширење и унапређење сарадње, оцењено је данас у Никозији на састанку покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вука Радојевића са кипарским министром пољопривреде, руралног развоја и животне средине Костасом Кадисом.
Radojevic i Kadis/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада/Вук Радојевић и Костас Кадис

На састанку је разговарано и о унапређивању система за наводњавање, теми која, како је истакнуто, има посебан значај за Кипар и Војводину.

Радојевић је истакао да Војводина има значајну каналску мрежу, али да она претежно служи за одводњавање, те да су у току значајне инвестиције како би се у што већој мери превела у двонаменски систем, односно да поред одводњавања служи и за наводњавање.

Како је наведено у саопштењу Покрајинске владе, на састанку је истакнута потреба појачане сарадње у научно-истраживачкој области и све веће употребе информационих технологија у пољопривреди у оквиру чега је Радојевић посебно нагласио значај и улогу Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и Института Биосенс. 

Поред ове сарадње, истакнута је могућност повећања спољнотрговинске размене двеју земаља, пре свега у сектору пољопривредно прехрамбених производа, пише у саопштењу.

Како се додаје, констатована је неопходност директног повезивања привредника преко Привредне коморе Кипра и Привредне коморе Војводине.

У циљу конкретизације сарадње, Радојевић је предложио поновно учешће Кипра на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду и упутио позив кипарском министру пољопривреде за посету Аутономној покрајини Војводини, што је и прихваћено.

Ресорни секретар разговарао је у Никозији, у одвојеној посети, са директорима Управе за шуме и Управе за воде, директором Агенције за осигурање у пољопривреди и замеником директора кипарске Агенције за аграрна плаћања.

У саопштењу се додаје да је Радојевић са сарадницима обишао Европски универзитет на Кипру где су разматране могућности заједничког учешћа на међународним пројектима и пројектима међународне размене у области пољопривреде.

Делегација Секретаријата, предвођена покрајинским секретаром, обишла је и експерименталну фарму за сточарску производњу и експерименталну станицу за биљну производњу Пољопривредног истраживачког института.

Такође, додаје се, посетили су и винарију и удружење произвођача чије су инвестиције финансиране средствима Европске Уније.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести