Радојевић отворио научни скуп пољопривредника “Добар дан домаћине“

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је отворио на Пољопривредном факултету у Новом Саду, научно - стручно саветовање „Добар дан домаћине“.
poljoprivreda_1
Фото: Покрајинска влада

„Серија научно-стручних саветовања „Добар дан домаћине“, која се ове године одвија широм Војводине, представља резултат сарадње ресорног секретаријата са Пољопривредним факултетом. Уз изузетно јаку подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, а од ове године и пољопривредних саветодавно-стручних служби и локалних самоуправа, идеја је да се овај скуп још више приближи војвођанским ратарима. Током фебруара и марта, биће организован у још седам војвођанских локалних самоуправа, како би се пољопривредници на лицу места упознали са применом нових технологија, те стекли нова знања и добили стручне одговоре у циљу унапређивања њихове производње“, указао је Радојевић.

Истичући да знање представља моћ, др Радојевић је изнео да је уверен да ће се кроз серију ових саветовања омогућити пољопривредницима да дођу до најсавременијих достигнућа и истраживања, која ће моћи да примене у пракси.

„Ово је прави начин одржавања саветовања, јер смо укључили представнике струке и науке, представнике саветодаваца и позвали пољопривредне произвођаче да се заједно на једном месту информишу о могућности за унапређивања њихове производње“, нагласио је Радојевић.

Др Радојевић је указао да број присутних пољопривредника говори у прилог томе да они препознају значај оваквих скупова и да су прилика да се благовремено упознају са мерама републичке и покрајинске аграрне политике у 2019. години.

Он је подсетио да никада није било више новца у аграрном буџету за пољопривреднике Војводине, које је и овом приликом позвао да искористе своју шансу. Радојевић је указао и да до сада никада није био већи ниво остваривања поврата средства, у односу на реализовану инвестицију. Како је навео, он се креће до 70 одсто, по неким конкурсним линијама и до 80 одсто и, када су млади пољопривредници у питању и стратап програм - то је и 90 одсто. Радојевић је констатовао да је то нешто што свакако иде у прилог развоју пољопривреде.

Ресорни секретар је нагласио и да је Секретаријат већ почетком фебруара објавио прве конкурсе, и да до сада још никада нису раније објављени. Ово говори у прилог ефикасности Секретаријата, који је успео за ове две године да реализује све затечене обавезе од 2010. па до 2016. године и тиме учини да буџет за 2019. годину буде изузетно оперативан.

Др Радојевић упутио је посебне похвале Министарству пољопривреде поводом субвенција за дизел гориво пољопривредницима у Србији. Он је истакао да оно што томе иде у прилог је ниво финансијских средстава у буџету Србије, чиме је омогућено да се издвоје две милијарде динара само за ову намену. Радојевић истиче да је ово конкретна подршка пољопривредницима у сусрет предстојећој сетви.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести