Радојевић: Покрајинска влада жели и хоће да препозна органску производњу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручио је 34 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру два конкурса – за доделу средстава за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње, као и набавку прикључне механизације за органску производњу, и конкурсу за доделу средстава за суфинансирање трошкова увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у 2018. години на територији АП Војводине.
Radojevic, dodela ugovora-7_0
Фото: Покрајинска влада

Радојевић је поводом потписивања уговора у оквиру ове две конкурсне линије, посебно истакао значај препознавања потребе да се по први пут суфинансира и набавка специјализоване прикључне механизације, неопходне за органску производњу.Циљ проширења могућности конкурисања у области органске производње, био је да се произвођачима органске хране омогући да лакше дођу до пољопривредне механизације, и како је Радојевић истакао, производњу учине ефикаснијом и тиме постану конкурентнији на тржишту.

„Покрајинска влада жели и хоће да препозна органску производњу. Данас потписујемо 30 уговора са корисницима бесповратних средстава у оквиру конкурса намењеног контроли и сертификацији органске производње, као и набавку прикључне механизације за органску производњу. Укупна вредност ових уговора је око 9,5 милиона динара, у чему је учешће секретаријата 7,5 милиона динара, а корисника непуна два милиона динара“, истакао је Радојевић и додао да се овом приликом највећи број уговора закључује са пољопривредницима органске производње са територије Града Новог Сада, Вршца, Суботице и Бачке Паланке.

Фото: Pokrajinska vlada

Говорећи о подстицајима у оквиру другог конкурса, који је намењен увођењу и сертификацији система безбедности и квалитета хране, што подразумева и ознаку географског порекла, Радојевић је навео да се по овом основу реализује четири уговора.Укупна вредност је 2,2 милиона динара, у чему је учешће Секретаријата нешто више од половине средстава.

Он је је навео да је овај конкурс још један добар начин да се ојача позиција наших пољопривредника кроз јасно препознавање и добијање новог квалитета наших домаћих производа.

Фото: Pokrajinska vlada

Радојевић је изнео да и у наредној години очекује значајно интересовање за ове линије, уз уверење да ће пољопривредни произвођачи са територије Војводине искористити сва средства која су им стоје на располагању.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести