Ратари јуре оптимални рок сетве кукуруза

ЈАГОДИНА: После последњих киша, њиве у Поморавском округу пуне су ратара који журе да заврше сетву кукуруза у оптималном року.
setva
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Сада је ора, кажу, а на питање да ли је земља превише мокра, један пољопривредник који сеје уз аутопут Београд - Ниш, у Кочином селу, изјавио је да је “сада најбоља”.

У Поморавском округу, кога уз град Јагодину чине општине Ћуприја, Деспотовац, Параћин, Свилајнац и Рековац, ратари су планирали сетву кукуруза на око 50.000 хектара.

Кукуруз је у овом делу Србије главна житарица, а стручни саведодавалац Пољопривредне стручне саветодавне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић, истиче да је у овдашњом “агроеколошким условима календарско време сетве период између 15. и 25. априла”.

Температура земљишта треба да буде десет до 12 степени Целзујсових на дубини од пет до седам центиметара, рекао је Симић.

На тој темепартури земљшта семе брзо клија и равномерно, док у хладном земљишту, ако дуго стоји, може доћи до труљења и проређивања усева, па се често мора пресејавати, објаснио је Симић.

Он саветује да размак између зрна буде 22 до 24,5 центиметара, 26 до 30 центиметара и 18 до 22 центиметра, зависно од врсте хибрида и групе зрења.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести