Ратарима 5.200 динара по хектару, а сточарима више пара

НОВИ САД: У укупној домаћој спољнотрговинској размени пољопривредних производа прошле године, вредној две милијарде евра, чак 1,4 милијарда остварена је од робе настале у АП Војводини, речено је јуче на традиционалном скупу на тему финансирања пољопривреде у 2020. години, који сваке године организују Привредна комора Војводине и „Пољопривредник”.
kombajn, Tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

На почетку излагања помоћник министра за пољопривреду у Влади Србије Ненад Катанић истакао је да је Управа за аграрна плаћања увелико почела да исплаћује подстицаје за ову годину, због чега је у тој служби било нових запошљавања само да би се тај поступак брзо завршио и новац стигао до земљорадника на време, уочи пролећне сетве.

Говорећи о овогодишњем финансирању пољопривреде, Катанић је истакао да су задржани подстицаји за биљну производњу од 5.200 динара, али да су повећани они у сточарству, за товно говедарство и свињарство, за овце и овнове, док су остали исти као лане за пољопривреднике који се баве живинарством и рибарством.

Ове године пчелари ће добити већи подстицај по кошнице – 800 динара, они који се баве органском производњом добиће чак четири пута више новца него лане, а сточари који се баве органским сточарством  добиће 56.000 динара по грлу стоке, навео је, између осталог, Катанић.

Како је казао, конкурс за подстицаје ради развитка женског пољопривредног предузетништва на селу ће бити објављен ускоро јер је завршен нови правилник. 

Он је још више него ранији прилагођен женском бизнису на селу јер смо ту категорију препознали као важну за развој села, навео је Катанић.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић казао је да су мере аграрне политике у покрајини допринеле да од остварне две милијарде евра у српском извозу пољопривредних производа, чак 1,4 милијарда прихода стигне у домаћи буџет с овдашњег поднебља.

Већ половином јануара објавили смо конкурсе за подстицаје уважавајући захтеве пољопривредника да новац добију што пре у календарској години да би могли планирати производњу. Интересовање је било огромно и пред покрајинском администрацијом сада је обиман посао да се захтеви за субвенције реше у разумном року, истакао је Петковић.


ИПАРД 2 програм – позив у 2020. години

На скупу „Финансирање пољопривреде у 2020. години” било је речи о ИПАРД конкурсима, односно о спровођењу ИПАРД 2 програма – позиви у 2020. години, и представљен Фонд „Европски послови” АПВ, који такође има пројекте подршке намењене развоју пољопривреде. Говирило се и о конкурсним линијама Развојног фонда Војводине и подршци коју даје Гаранцијски фонд АПВ. Представљене су и кредитне линије Покрајинског фонда за развој пољопривреде.


Обраћајући се присутнима, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић појаснио је да је учешће аграра у покрајини у укупном извозу Србије веће од 1,4 милијарде евра. Републичка и Ппокрајинска влада чине значајне напоре да помогну пољопривредницима, и компанијама да се, како је рекао, обезбеди боља конкурентност домаћих произвођача на домаћем и светском тржишту

Скуп је поздравила директорка „Дневник Пољопривредника” Гордана Радовић, рекавши да се сваке године „Пољоприведник”, као један од организатора, труди да пољопривреднике што боље информише за шта све могу добити подстицаје, и да ће ту праксу наставити.

Скуп је посвећен подстицајима које пољопривредницима  даје држава и на тај начин их у извесном смислу финансира, објаснила је Гордана Радовић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести