Робне резерве купују жито и најбоље плаћају - 40 динара за килограм

Ратари који су заинтересовани да продају нови род пшенице за 40 динара са ПДВ Републичким робним резервама почели су од понедељка да се пријављују Продуктној берзи Нови Сад.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Одзив је добар ,рекли су јуче на берзи, јер за нови род Робне резерве Србије дају више новца у односу на цену новог жита на берзи, где се купопродајни уговори закључују по цени од 37,4 динара са ПДВ за килограм.

- Јуче и у понедељак, навели су на Продуктној берзи Нови Сад стигло је 320 пријава за продају око 48.700 тона новог хлебног зрна.

Жетва пшенице са око 630.000 хектара на самом је крају а пошто је нови род први приход у години у пољопривреди земљорадницима се,очигледно је, жури да продају бар део овогодишењег рода .

У погледу исплате не би требали да брину јер новац добију најкасније за 15 дана од дана предаје документацији Дирекцији да су жито предали.

Меркалтилна пшеница коју ратари продају треба да је, између осталог ус-кладиштена у силосима складиштара са којима Републичке робне резерве имају уговоре. Пшеница се купује од регистованих , активних пољоприведних газдинстава и привредних субјеката. 


Предност породичним газдинствима

Пољопривредници информације о почетку,начину и трајању продаје могу добити на телефоне Продуктне берзе Нови Сад, 021 445-413, 526-165, 443-409, 445- 953,443-473, 522 -272. 

Саопштено је још да Републичке робне резеве имају дискреционо право одабира са којим ће привредним субјектима закључити уговор о купопродаји меркалтилне пшенице,као и то да ће предност при избору имати пољопривредна породична газдинсва.


Подсећамо да Робне резеве Србије треба да купе од земљорадника 131.000 тона пшенице. 

Откупљују нову пшеницу зрелу, здаву,без знакова плесни, страних мириса и укуса ,погодну за људску исхрану,незаражену пшеничним болестима хектолитарске масе минимум 76 кг/хл, максималне влаге 13 процената, укупне премисе максимално два одсто, од чега неорганског порекла максимално 0,25 одсто а садржај протеина минимум 11,5 процената у односу на суву материју.

Пшеница се купује од регистровнаих пољопривредних газдинстава и осталих привредних субјекта. Минимум се откупљује десет тона од регистрованих газдинства односно 100 тона од привредних субјеката.

Пољопривредник из Торка у околини Житиште Ђорђе Милотин још првог дана када је кренуо откуп одрадио је електронским путем административни део посла.

- Килограм пшенице од 40 динара тренутно је највиша цена пшенице. Нико по тој цени не купује нови род а пошто је пшеница први приход у години пожурио сам да је продам – казао је Милотин и навео да сматра да нови род бар још месец дана неће се продавати по вишој цени од 40 динара.

И ратар са Ченеја код Новог Сада Аца Летић део овогодишњег рода продаће Робним резевама, а остатак чувати за касније. – У погледу квалитета пшенице испуњавам услове а што се тиче цене тренутно је најбоља - казо је Летић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести