С цвеклом ће се набрати и добар род и солидна зарада

У ратарској производњи тренутно је најважније да се обави жетва жита и јечма чији приноси се већ увелико скидају.
д
Фото: Приватна архива

Повртари су такође заокупљени нови родом, али има и оних који чекају да скину један усев, да би одмах посејали други.

Тако ће Никола Жеравица из Новог Милошева код Новог Бечеја чим заврши са жетвом јечма посејати цвеклу чији род ће скинути већ крајем октобра. Цвеклу посејану у марту кренуће да вади ових дана, чим пожање јечам.

Жеравица је професионали произвођач цвекле у чију производњу се упустио на захтев индустијских откупљивача.

 

17 и 18 динара килограм цвекле за индустрију

– Пре две,три године кренуо сам да сејем цвеклу, два пута годишње, почетком марта и у лето и целокупан род продам великим купцима Мада је цвекла богата витаминима, антиоксидансима, природним шећерима… и  препоручује у исхрани  велики повртари је не могу продати на пијацама ,пошто се слабо купује  па да није било захтева из индустрије не бих је радио – наводи Жеравица. - Као и свакој биљци, каже, и цвекли треба смена кише и сунца, па зато, ако се планира озбиљна производња, без система за наводњавање не вреди кретати у посао.

Он наглашава да цвекла није захтева, три до четри пута током сазревања треба је третирати, док висина улагања зависи од семена које ће се користити, пошто има и домаћих и страних сорти. Али по хектару не треба више од 1.000 евра, а по хетару се може добити од 30 до 50 тона.

Повртар из Мола у општини Ада Золтан Лајко истиче да је цвекла ове године екстра квалитета, а то значи да има сласти и лепу црвену боју.


Све машински

– Све радим машински, од сетве , до вађења - наглашава Жеравица. И без обзира на то што је потребна механизација цвекла је исплатива. Не само због цене, лане је навелико коштала за индустрију од 14 до15 динара, већ и зато што јој треба свега 60 до 65 дана док не заврши вегетациони период, и што током године се може два пута сејати.


- Онај ко је посејаотоком марта и почетком априла сада има одличан род. Било је пуно сунчаних дана што је допринело да цвекла има одличан укус, али смо и наводњавали јер без система за наводњавање више нема не само цвекле већ поврћа уопште.

Лајко каже да цвеклу продаје од куће трговцима који држе пиљарнице, маркетима и на пијаци. Килограм  конзумне цвекле је сада на пијацама од 70 до 80 динара, а у паковањима од четири и пет килограма од 40 до 50 динара. За индустрију тренутно је цвекла 17 и 18 динара килограм.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести