Радојевић: Подршка домаћој пољопривредној механизацији

БАЧКА ПАЛАНКА: Домаћа производња пољопривредних машина је нешто што свакако треба подржати, истакао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић приликом обраћања пољопривредницима у Бачкој Паланци, где је присуствовао презентацији целокупног производног програма предузећа “Мајевица“.
vuk radojevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Како је даље казао, Републичка и Покрајинска влада су то препознале кроз субвенције, које су доделиле пољопривредницима за обнову пољопривредне механизације у 2017.

Чињеница је да је адекватна механизација значајна и доприноси бољем производном резултату, а “Мајевица” је наш реномирани бренд пољопривредне механизације, који представља одличан пример како се постижу значајни резултати и опстаје међу јаком конкуренцијом на тржишту, подвукао је Радојевић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Указао је да је 2017. године Покрајинска влада по први пут набавку пољопривредне механизације уврстила као аграрну меру, подсетивши да је укупна инвестиција била вредна 500 милиона динара.

Радојевић је позвао пољопривреднике да конкуришу на актулне конкурсе ресорног секретаријата, међу којима је и конкурс за младе пољопривреднике до 40 година, преко којег се може набавити и нова прикључне механизације.

Ресорни секретар је изнео да је за средства ИПАРД програма већ приспело 500 захтева за набавку пољопривредне механизације.

Како је још истакао, наша држава препознаје значај домаће пољопривредне производње и домаћег произвођача и исто тако води рачуна и о привлачењу страних инвестиција, попут индијске која је уложила у производњу трактора у нашој земљи.

То је додатни импулс развоју производње пољопривредних машина у нашој земљи, закључује радојевић.

Он је навео и значај  сарадање коју остварују Пољопривредни факултет у Новом Саду и ово предузеће на пољу иновација. Подсетио је и да пољопривредницима Војводине стоје на располагању и изузетно повољне кредитне линије за набавку нове погонске и прикључне механизације код Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Развојног фонда Војводине и Гаранцијског фонда.  

Фото: vojvodina.gov.rs

Предузеће Мајевица је познати произвођач пољоприврених машина, и један од  највећих домаћих произвођача савремених пнеуматских сејалица, приколица, берача, тракторских цистерни.

Ове године приказала је новитете са којима прати захтеве и раѕвој тржишта. Новитети у овој години су ношене прскалице, цистерна од 18.000 литара, као и тешка дрљача и сетвоспремач. Ова домаћа компанија остварује значајан извоз према руском тржишту и свим бившим југословенским републикама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести