Пчелари сагласни: Оманули и багрем и липа

ЗРЕЊАНИН: Савез пчеларских организација Војводине, са зрењанинским удружењем пчелара „Миливоје Бугарски“, организовао је, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, манифестацију „Пчеларски дан сунцокрета 2017“.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

Манифестацији су присуствовали чланови извршног одбора Савеза пчеларских организација Војводине, председници и представници пчеларских друштава са територије АП Војводине, председник и заменик председника Савеза пчеларских организација Србије, гости из Румуније, Хрватске и Босне и Херцеговине.

„По други пут организујемо овакву манифестацију, овај пут у Зрењанину. Циљ је окупљање пчелара са ових простора, да би их упознали са значајем сунцокрета као медоносне биљке. Познато је да је сунцокрет главно медобрање на подручју Баната, а ове године је то и у Србији, због низа околности, јер је уљана репица тек мало замедила, багрема није било, липа је дала тек нешто мало нектара. Због тога од сунцокрета ове године очекујемо много и због тога пчелари, са кошницама из свих крајева Србије, запоседају места око парцела са сунцокретом“, каже председник Савеза пчеларских организација Војводине Владимир Влачо.

Он наглашава да је Град Зрењанин препознао да је пчеларство перспективна делатност, да постоји потреба за унапређење развоја пчеларства, те је на основу тога доделио средства пчеларима за набавку кошница и пчелињих друштава у циљу повећања производње, продуктивности, конкурентности, модернизације и достизања стандарда у области пчеларства на територији града Зрењанина.

Након скупа у Барокној сали пчелари су обишли Народни музеј у Зрењанину, погледали изложбу Историјског архива на централном тргу, а затим посетили пчеларско домаћинство Балинт у Мужљи, које је једно од највећих произвођача меда у Зрењанину и шире.

 Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести