Шећерана у Жабљу неће радити ове сезоне; прерада репе у Црвенки

НОВИ САД: Фабрика шећера у Жабљу ове јесени неће прерађивати шећерну репу већ ће род с уговорених 12.000 до 15.000 хектара прерађивати шећерана у Црвенки,  потврдио је за “Дневник” портпарол грчке компаније Хеленик шугар Христос Алексопулос.
Šećerana u Žablju foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Шећерана у Жабљу фото: Дневник.рс/Б. Лучић

Одлука је сада коначна, а разлог зашто неће радити жабаљска шећерана је либерализација тржишта шећера, казао је Алексопулос.  Шећер је значајно појефтинио, па на Лондонској берзи тренутно тона кошта 347 долара, што је знатно нижа цена него раније, па наша компанија, која је власник две српске шећеране - у Жабљу и у Црвенки, нема интерес да прерађује репу у обе фабрике све док се ситуација на тржишту не поправи.  

Он каже да је “Хеленик шугар” дао гаранције произвођачима да ће окупљивати репу по 32 евроцента.

Пратићемо кретања на Лондонској берзи и у зависности од тога плаћати репу и више, ако на берзи шећер поскупи, али испод 32 евроцента ниједан наш кооперант неће добити за слатки корен, објаснио је Алексопулос.

Лане је “Хеленик шугар” плаћао у откупу 40 евроценти, али је и шећер био скупљи - око 90 динара за килограм, док се сада може купити од 60 па до највише 70 динара.

Да подсетимо, “Хеленик шугар” је лане имао уговорених 23.000 хектара под репом, што је био својеврстан рекорд. У односу на 2016. годину то је било за чак 5.000 хектара више. 

По речима Алексопулоса, после укидања квота, а одлука је на снази од октобра 2017. године, када је тржиште препуштено понуди и тражњи, индустрија шећера могла би бити уздрмана, јер ће неке земље, међу њима и чланице Европске уније, посебном таксом обухватити освежавајуће слатке напитке, да би се спречила гојазност код деце и неке друге болести.

За сада су таксе увели Француска, Норвешка, Велика Британија и Мексико. Произвођачи напитака ће шећер користити минимално, или уопште неће заслађивати сокове и то ће довести до смањења потражње за шећером, па ће прерађивачи шећерне репе бити на штети, навео је Алексопулос.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести