Шећеране нуде 37 евра по тони слатког корена

Пролећна сетва почеће са сетвом шећерне репе, која се, у односу на кукуруз , соју и сунцокрет, прва сеје током марта.
secerna repa pix
Фото: pixabay.com

Чим још мало отопли, после тренутног захлађења, ратари би могли да крену у посао. Већина њих се и припремила за сетву и потписала уговоре са шећеранама, фабрикама „Суноко”, које имају шећеране у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, и “Хеленик шугар“ чије су шећеране у Црвенки и у Жабљу, али ова последња ни ове сезоне, као ни протеклих година неће прерађивати репу.

Такође, има и оних паора који још вагају шта ће сејати овог пролећа, због добрих берзанских цена кукуруза и соје.

Очекује се да ћемо под репом имати више површина неко лане, око 40.000 хектара. „Суноко“ за сада има уговоре са пољопирвредницима за 27.000 хектара , а грчка компанија „Хеленик шугар “за 12.500 хектара.


Предсетвена припрема најважнија

Оптималан рок за сетву репе, каже др Живко Ћурчић из Националног института за ратарство и повртарство у Новом Саду, биће од следеће седмице па до краја марта. – За сетву је најважније да се добро обаве предсетвене припреме и да површински слој на дубини од четири сантиметра буде пет степени . – У протеклом периоду није било кише, земља се лепо просушила, па пољопривредници који су планирали да сеју репу , имају идеално време.


Почетком фебруара, Министарство пољоприврде потписало је протокол са Генералном управом царине Кине о фитосанитарним условима за извоз сушених резенаца шећерне репе , па земљорадници очекују да шећеране скупље него лане плате тону новог рода репе. – Килограм шећера је 60 динара, што је заиста мала цена , али шећеране имају одличне зараде од нуспроизвода, меласе- здраве замене за шећер  и резенаца који се као храново користе у исхрани животиња, па би зато требали да буду издашнији и понуде већу цену - каже пољопривредник из Кисача Владимир Франциста. Он је лане сејао репу, а ове године још размишља. – Репу нећи сејати по лањској цени , 34 евра по хектаур ,већ само ако буде скупља, јер су кукуруз и соја током зиме имале солидне цене.

За разлику од њега, Јозеф Фокман каже да ће као и прошле године сејати репу. У Кисачу, истиче, под репом ће бити око 80 хектара, што је мање него што је лане било посејано. Прошле године овај пољопривредник је имао 4,3 тоне по јутру, што сматра да је одличан просек за домаће прилике .

- Припремио сам се за сетву и сада чекам да се земља угреје како би могао да кренем у посао –рекао је Фокман. Каже да је „Хеленик сугар „ове године понудио вишу цену у односу на прошлу годину.Плаћаће репу 37 евра по тони, па ће каже по његовој рачуници бити на истом као да је сејао кукуруз или соју.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести