Сетва десетак одсто скупља од лањске

НОВИ САД: У пролећној сетви неће бити великих изненађења у односу на раније године, када су посреди трошкови који очекују пољопривреднике.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

До сетве је остало још више од месец дана, па ратари купују или су већ купили репроматеријал. Постала је пракса да им за сваку нову сетву треба више пара, десетак одсто у односу на лањску и у том погледу неће бити измена ни овог пролећа. Једини изузетак може бити у погледу снабдевености семенима, јер пољопривредници кажу да нема баш свих сорти кукуруза, али да постоје замене.

Према рачуници Аграрног савеза Србије, сетва ће бити десет одсто скупља него лањска.

Сејање кукуруза, који треба да заузме највише ораница, приближно милион хектара ,коштаће ратаре између 32.000 и 36.500 динара по јутру. У ту цену улази цена семена, затим прва хемија, вестачко ђубриво и гориво –наводи за “Дневник” Ненад Манић из Аграрног савеза Србије.- Сетва соје стајаће, опет у зависности од семена, између 26.000 и 31.500 динара. Осим семена, у овај рачун су ушла и заштитна срдства, вештачко ђубриво и гориво. Ко буде сејао сунцокрет, требаће му најмање пара ,десет одсто мање новца у односу на сетву соје.

Ни у једну цену сетве, подвлачи Манић, није ушла цена аренде, која је различита од места до места. Најјефтиније ће проћи, каже, ратари који држе у закуп државне оранице, јер закуп државне земље кошта свега 200 евра, док у појединим деловима покрајине арендашима треба чак и 500 евра по хектару за обраду земље у приватним поседима.

У погледу семена, наш саговорник каже да га има довољно, посебно домаћег, које је, сматра Манић боље, јер је отпорније на ћуди овдашњих временских прилика


Кукуруз на милион хектара

У Пословном удружењу Жита Србије, очекују да кукуруз буде посејан на близу милион хектара, соје мало више него прошле сетве од 240.000 до 250.000 хектара,а сунцокрета мање. Прошле године заузео је 218.000 хектара, а Вукосав Саковић из овог удружења наводи да би овог пролећа сунцокрет могао да заузме изнад 200.000 хектара. Што се тиче снабдевености тржишта семеном кукуруза, Саковић, каже да има велики асортиман хибрида , с тим што појединих нема у продаји.

– То није домаћи проблем, већ проблем Европе, због пада производње – навео је Саковић и додао да на тржишту постоје замене, па пољопривредници неће осетити ни несташицу ни губитак у приносима.


По речима пољопривредника Јадрана Анђелковића из Ковина, семенске куће су већ почеле да на кућну адресу довозе семена: кукуруза соје и сунцокрета, не само код њега, већ и код других пољопривредника. – Семеном се снабдевам од три добављача и за сада испоруке иду редовно - каже Анђелковић, али наводи да међу ратарима колају приче да нема баш свих сорти кукуруза или да га неће бити .Не знам од куда те приче, јер ранијих година се није спомињала несташица, већ смо увек могли да бирамо - наглашава Анђелковић. –. Уколико семена, понестане, биће да је то због тога што је велики купац целокупан асоптиман купио или зато што је у околним земљама опала производња.

Пољопривредник из Кисача, Јозеф Фокман, семе је , такође купио, али вага , да ли ће уз кукуруз и соју посејати и шећерне репе, или ће репу заменути другим културама,због лепе цене, коју сада на берзи постижу житарице. У околики Кисача, сви су се већ снабдели семенима и другим што треба за сетву - каже Фокман ,очекујући да ће време бити идеално да пролећна сетва буде успешно обављена.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести