Сетва кукуруза скупља 50 одсто, сунцокрета 30 процената

До почетка пролећне сетве остало је мање од месец дана, а оно што ће је свако обележити је висока цена неоходног репроматеријала.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Пре свега, скупо је вештачко ђубриво, али и гориво, чија је цена, додуше, Уредбом Владе Србије замрзнута почетком месеца на 30 дана. С друге стране, сетву обележава и висока цена жита и уљарица на домаћем и светском тржишту, што је подстицај да се најзначајнији посао у пољопривреди обави без обзира на скуп репроматеријал.

У Аграрном савезу Србије наводе да ће сетва кукуруза по хетару овог пролећа бити од 140.000 до 155.000 динара, што је за близу 50 одсто више него лањске сетве, док ће сетва соје и сунцокрета бити скупља за 30 одсто него прошле године .

- Сетва је скупља због високих цена ђубрива, горива, али и аренде, која у појединим деловима АП Војводине кошта и 500 евра по хектару – казао је за“ Дневник“ председник Аграрног савеза Србије Ненад Манић.

Навео је да ће у пролећној сетви јефтиније проћи сточари закупци државних њива јер је аренда за хектар оранице у власништву државе у динарској противвредности 200 евра, али и да ће и великим пољопривредним произвођачима сетва бити нижа јер ће добити повраћај од ПДВ-а.


Сетвена структура

Код нас се највише сеје кукуруз. Лане га је било посејаног на близу милион хектара. Очекивања су да ће и у овој сетви кукуруз бити примаран у односу на соју у сунцокрет, поготово што је у јанауру 2020. године кукуруз коштао свега 17,05 динара, а сада близу 30 динара.

Соје смо имали између 240.000 и 250.000 хектара, а сунцокрета око 220.000 хектара.


- Пролећна сетва биће скупа за оне који у потпуности буду примењивали агротехничке мере, али ће им скуп репроматеријал бити враћен високим ценама пољопривредних производа. Ко је могао и знао да сачува род и прода га паметно, не може више да каже да му се не исплати бавити се пољопривредом - казао је Ненад Манић.

Пољопривредник из Торка (Бегејци) у општини Житиште Ђорђе Милотин купио је семе кукуруза и сунцокрета, за десетак одсто више пара него прошле године, али још није купио хемију.

- Пре неколико месеци сам купио вештак јер сам знао да ће цена ићи нагоре па сам сада с те стране миран. Једино ме брине цена горива, шта ће бити када престане да важи Уредба – казао је Милотин, сматрајући да би било добро када би држава повећала подстицаје за биљну производњу до 20 хектара, са 4.000 динара на 10.000 динара по хектару. – То би нам значило да донекле ублажимо високи издатак за вештак – казао је Милотин.

Венцел Пејов из Иванова са подручју града Панчева каже да ће пролећну сетву обавити приближно као и лане. Јесенас је посејао више жита па ће овог пролећа сејати мање кукуруза и сунцокрета.

- Купио сам око 70 одсто репрометаријала, уреу сам плаћао 1.016 евра по тони, а семена за око 20 одсто скупље него прошле сетве – навео је Пејов, рекавши да је више него задовољан садашњом ценом кукуруза, али да стрепи за принос .Боји се да не буде као прошле година велика суша и високе дневне температуре, због чега је имао мање кукуруза.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести