Сетва скупа, али паори очекују да ће се исплатити

Ратари су, коначно, дочекали лепо време да крену у сетву соје, кукуруза и сунцокрета.
1
Фото: Ф. Бакић

На потесу Руменка - Кисач код Новог Сада њиве су јуче биле пуне вредних пољопривредника који су после хладног времена, ветра и кише дочекали добре временске услове да започну припремне земљане радове и почну сетву соје и кукуруза.

Пољопривредник из Руменке Данијел Тихоступ јуче је сејао соју, а кукуруз је, каже, већ посејао почетком априла.


Површине под сунцокретом ће бити највише повећане

Према проценама “Жита Србије”, у нашој земљи под кукурузом би требало да буде посејано око 950.000 хектара, а очекивани принос да буде 7,5 тона по хектару, што значи да “Жита Србије” очекују да у овогодишљој жетви добијемо 7,5 милиона тона жутог злата. Прошле сетве, подсећамо, кукуруза смо имали на милион и 20.000 хектара, а принос је био 5,9 тона по хектару . Лањска година је била изузетно сушна .

Такође, “Жита Србије” процењују да ћемо соје овог пролећа имати посејане, као и лане, на 240.000 хектара. С тим што “Жита” смартају да би уљарице могли да имамо око 760.000 тона, а да приноси буде 3,2 тоне по хектару.

Сунцокрета се очекује на 245.000 до 250.000 хектара, а лане је заузео 215.000 хектара. Очекује се и да принос буде лањски, три тоне по хектару, и да зрна сунцокрета имамо око 735.000 тона.


Тихоступ углавном годинама сеје исте усеве и каже да су се тек сада стекли оптимални услови за сетву соје. После кише, бар у Руменки, земља више није сува, па се може рећи да су услови одлични јер у земљи има влаге одмах испод површинског слоја – казао је Тихоступ. Он се на време снабдео репроматеријалом , али је, каже, мало штедео на ђубриву због високе цене.

– Нисам очекивао да ће баш толико бити скупо ђубриво па сам на њену штедео, што је можда и добро јер сам га ранијих година и одвише бацао - казао је Данијел Тихоступ.

У атару Кисача пољопривредник Јанко Павлов такође је кренуо у сетву соје, коју ће, какао је рекао, посејати до краја седмице. Кукуруз ће  сејати тек после 20. априла. 

Фото: Ф. Бакић

- Соје ћу мало више посејти ове године због добре цене, али и зато што јој, овај пут, не треба ђубрива. Сваке године наизменично сејем кукуруз и соју на истој парцели, па сада соју сејем на њиви где је лане био кукуруз. Зато ми не треба вештак јер је остао у земљи од прошле године од кукуруза – објаснио је Павлов. 

Каже да му је још рано да крене у сетву кукуруза јер  се боји мразева. – После 20. априла ћу сејати кукуруз. Кукуруз од ниске темературе може да се разболи и онда му нема опоравка, док соја може да поднесе ниске темепратуре – навео је Павлов.

Овај пољопривредник очекује да година буде родна, а она ће то и бити, наводи, само ако буде кише, и то добре и у право време и, наравно, ако цене усева буду као и садашње. Мада, неће му сметати ни да род буде скупљи.

- Биће ми доста да извучем уложено, а ако још наплатим труд и још нешто и зарадим, бићу презадовољан – казао је Јанко Павлов.

Осим индивидуалних пољопривредника, у атару Кисача били су и радници Пољопривредног газдинства “Ирмово”. Припремали су њиве за сетву семенског сунцокрета, којег, кажу, сеју сваке године. “Ирмово” је већ посејало соју, која ће, како су нам рекли радници, после кише нићи за дан, два. Репа је већ никла, мада су се прибојавали јер је било јутрањих мразева.

З. Делић 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести