Силоси пуни а откупна цена 18 динара – за сада

У сенћанском “Житопромет-млину” АД, једној од водећих домаћих житомлинских компанија, на завршетку жетве задовољни су учинком, јер су у силосе преузели око 60.000 тона пшенице што је на нивоу вишегодишњег просека.
е
Фото: М. Митровић

Председник Одбора директора “Житопромет-млина” Предраг Ђуровић изјавио је да уз расположиве прелазне залихе од 3.000 тона хлебног зрна, имаће довољно сировина за рад свих погона пуним капацитетом. – Количине које смо до сада ускладиштили су у складу са нашим очекивањима, без обзира на слабији род на сировинском подручју на северу Бачка, Баната и Потисју, у кругу од око 50 километара од Сенте, где традиционално преузимамо пшеницу од пољопривредника и 15 земљорадничких задруга и правних лица. Преузета количина пшенице даје нам сигурност за континуирани рад млина, фабрике тестенина и пекаре до наредне жетве – изјавио је Ђуровић, напоменувши да уколико би се евентуално указала потреба за додатном количином за млевењем хлебног зрна, те количине ће се купити на тржишту.

Сенћанска компанија је пшеницу преузимала у силосима у Сенти, Новом Кнежевцу, Ђали и складишним просторима пословних партнера. Из “Житопромет-млина” су на почетку ове жетве изражавали спремност за откуп 65.000 до 70.000 тона пшенице, Ђуровић констатује да откуп пшенице обављају искључиво ради обезбеђења сировина за прераду у сопственим погонима, а не за трговање.

- Иако су приноси негде подбацили, оно што је за нас битно да је квалитет пшенице из овогодишње жетве је значајно бољи него што је био прошлог лета и у том погледу заиста смо имали среће – рекао је Ђуровић.

„Житопромет-млин” је на почетку жетве индивидуалним пољопривредним газдинствима понудио аконтну цену од 17 динара за килограм заједно са ПДВ-ом и правним лицима 16 динара плус ПДВ, а у међувремену је утврђена откупна цена. Пољопривредницима који су одлучили да сада продају усев, овогодишњи род пшеница исплаћује се 18 динара са ПДВ-ом, док за правна лица килограм хлебног зрна се исплаћује по 17,8 динара плус ПДВ.

– То је цена коју смо утврдили у жетви, а нормално да сви они који имају очекивања да ће цена у наредном период бити већа, имају могућност да, као и претходних година, своју робу чувају на лагеру у нашим силосима и продају је када им буде одговарало. За оне који се опредељују да пшеницу сада продају исплата јје благовремена и врши се свакодневно, тако да новац добијају одмах. У исплати нема чекања јер обезбеђена су средства из сопствених извора и путем кредита, тако да у том погледу нема проблема – констатовао је Предраг Ђуровић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести