Скок цена енергената у Холандији може угасити бројне пекаре

АМСТЕРДАМ: Раст цена енергената прети да доведе до таласа затварања у холандском пекарском сектору, упозорили су тамошњи индустријски лобији, а неки привредници кажу да су трошкови порасли и до десет пута.
hleb
Фото: pixabay.com

Холандска статистика наводи да је инфлација у августу достигла 12 одсто и углавном је изазвана скоком цена гаса и струје од 151 одсто на годишњем ниво, преноси Ројтерс.

"Чујем од многих предузетника да ће ако ово потраје много дуже морати да затворе радњу", рекла је Мари-Хелен Зенгеринк, генерални директор Холандског удружења пекара хлеба и пецива, које броји 1.600 придружених пекара.

Она додаје да су енергетски уговори за многе пекаре истекли или би требало да истекну ове године, а рачуни за струју понекад скачу са 3.000 евра месечно на 30.000 евра.

"То није трошак који можете пренети на купце векне хлеба", каже она.

Удружење је данас објавило оглас на целој страници у једном холандском дневном листу, апелујући на владу да учини нешто у вези са наглим скоком трошкова енергије.

Ројтерс наводи да су владе широм Европе "прогурале" пакете од више милијарди евра како би заштитиле компаније и домаћинства након скока цена струје.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести