Сомбор субвенционисао пчеларе, набављена машине за 1,6 милиона динара

Пошто се, између осталог, Сомбор бележи и као колевка модерног пчеларства, захваљујући овдашњем свештенику и просветару Авраму Максимовићу који је далеке 1810. године написао прво модерно дело на српском језику посвећено пчеларству и производњи меда „Нови пчелар“, најновија донација градских власти Удружењу пчелара које и носи име великог ентузијасте Максимовића, донекле је била и очекивана.
д
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, захваљујући новцу из варошког буџета, УП „Аврам Максимовић“ је добило линију за прераду пчелињег воска, односно израду воштаних сатних основа које се користе у пчеларству, а коју је на скромној свечаности пустила у рад градоначелница Душанка Голубовић.

Она је том приликом истакла да је реч о субвенцијама Града Сомбора за развој пчеларства.

– Реч је о мерама које смо утврдили 2019. године, када је и организован конкурс за доделу те субвенције – појаснила је сомборска градоначелница разлоге за ту инвестицију, која износи 1.610.240 динара а коју је испоручила и инсталирала фирма „Пчелар“ д. о. о. из Вршца. – Конкурс је подразумевао пријаву удружења пчелара за набавку те опреме изузетно корисне за све чланове удружења у смислу да се обезбеђује прерада воска за производњу сатних основа које су за њих од значаја за даље обављање њихових делатности.

По њеним речима, циљ својевремено расписаног конкурса био је стварање услова и могућности за раст пољопривредне производње, унапређење конкурентности пољопривредних газдинстава организованих у удружења, унапређење квалитета производње и њена модернизација, као и јачање техничких капацитета и достизање стандарда модерне производње у пчеларству.


Колеге да се придруже

Сомборско удружење пчелара „Аврам Максимовић“ окупља око 150 активних чланова, који од јуче могу, уз незнатне трошкове, да сами производе сатне основе за своја пчелиња друштва пошто ће бити у обавези да надокнаде само трошкове утрошене струје и воде. С обзиром на то да је на подручју Сомбора регистровано 220 газдинстава која се баве производњом меда и при томе имају више од 20 кошница, што је и основ за државне субвенције у пчеларству, из тог удружења апелују на колеге да им се придруже. По речима организованих сомборских пчелара, чланство у Удружењу је и најбоља гаранција праћења евентуалних болести пчелињих друштава, али и солидарне помоћи у обнови кошница у случају све чешћих тровања пчела до којих долази услед непажљивог коришћења пестицида у ратарској, повртарској и воћарској производњи.


Домаћин Милорад Мастиловић, који је и председник

Удружења пчелара „Аврам Максимовић“, гостима је презентовао рад линије, истичући њен значај за пчеларе јер на сатним основама пчеле изграђују саће у којем изводе своје потомство, а које служи и за складиштење меда, а поводом почетка рада линије, Удружење пчелара је уручило Повељу захвалности градоначелници Душанки Голубовић.

– Значај поседовања наше властите линије за израду сатних основа се огледа у томе што смо их до сада куповали на тржишту, а бројни произвођачи су у њиховој изради, да би уштедели и повећали свој профит, уместо чистог воска користили и парафин, који је погубан у пчеларству. Такве сатне ооснове не само што се тешко „примају“, односно пчеле тешко граде саћа на њима, већ и једноставна манипулација доводи до њиховог кривљена и деформисања – појаснио је Мастиловић предности које ће имати сомборски пчелари од властите прераде воска и производње сатних основа.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести