Србија и Словенија за конкретнију сарадњу у пољопривреди

НОВИ САД: Меморандум о сарадњи у области пољопривреде су у Новом Саду потписали ресорни министар Владе Србије Бранислав Недимовић и државни секретар у министарству Словеније Дамјан Станоник, а о моделима конкретне сарадње, пре свега у области дигитализације, говорило се на конференцији "Дигитализација у пољопривреди"
f
Фото: Dnevnik.rs

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је на скупу да је сектор пољопривреде деценијама био запуштен, да су „инвестиције које су постојале биле стратешки лоше, а пољопривреда због тога застарела и неотпорна на климатске промене, које су данас највећи изазов".

Од како је Бранислав Недимовић постао министар, рекла је премијерка Брнабић, Србија је у пољоприведи почела стратешки да мења ствари.

„То смо постигли прављењем јаче, одрживије пољопривреде и то на пет начина, кроз системе за наводњавање, електрификацију поља, аутоматску противградну одбрану, модернизацију и субвенционисање опреме и механизације и кроз дигитализацију у пољоприрведи", рекла је Брнабић.

Премијер Словеније Марјан Шарец рекао је на конференцији да је Србија важан саговорник за Словенију и кључан привредни партнер у региону.

„Залажемо се европску перспективу Србије, а данас потписан Меморандум отвара могућности да потврдимо наше традиционално пријатељске, економске и привредне односе, а поготово сарадњу у пољоприревди", рекао је он.

"Главни алат у пољопривреди плуг, мотику и волове заменили су интернет, рачунари и сателити. Некада су сељаку помагале животиње да заоре њиву, а данас трактор, којим управља ГПС, зато је важно да сарађујемо и размењујемо искуства у области дигитализације у пољопривреди", рекао је Шарец.

На скупу је речно да Србија Словенији може пренети искуства у вези са софтвером за запошљавање сезонскихр радника, који успешно примењује, док Словенија Србији може помоћи у области дигитализације у пољоприрведи, када је реч о словеначком систему „иакс“.

“Убеђен сам да нема напретка у пољопривреди без увођења нових ИТ решења. Са дигитализацијом долази до смањења трошкова, када се смање трошкови, остаје више профита. Софтвер за сезонске раднике у пољоприрведи који је Србија увела и успешно имплементирала, омогућио је да 28.000 сезонских радника уђе у легалне токове, да им послодавац уплаћује порезе и доприносе, да буду пријављени. Задовољни су и радници и послодавци и држава“, рекао је министар Бранислав Недимовић.

Он је поручио колегама из Словеније да „ако им треба пелцер, да га Србија има и да ће им га дати“.

Државни секретар у министарству пољоприрведе у Словенији Дамјан Станоник нагласио је да Србија и Словенија успешно сарађују у многим областима, поготово у области пољопривреде, те да је стога од изузетне важности Меморандум о сарадњи у пољоприрведи и руралним крајевима, који су данас потписали.

„Добар рад система који је Словенија увела у области пољопривреде био је добар основ за повлачење средстава из Европске уније. За нас је било веома важмно да тај систем оспособимо пре уласка у ЕУ. Успостављање овог система јесте компликовано, али смо сигурни да ће Србија то руадити, а можете рачунати на сву нашу помоћ“, рекао је Станоник.

Он каже да је са српским министром Недимовићем договорио да буду организоване Радне групе у области добре праксе, у дигитализацији запошљавања пољопривредника обе државе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести