Шта ће значити ЕУ ознака за српске "брендове"

БЕОГРАД: Добијање европске ознаке заштићеног географског порекла за ариљску малину, што се очекује до краја 2021, значиће вишу цену и заштиту српског "бренда", па увежена малина више неће бити продавана на српском тржишту као производ из Србије, док пиротски качкаваљ произведен на традиционалан начин више неће имати конкуренцију, кажу произвођачи.
btopola pcele
Фото: Дневник (В. Фифа)/Мед

Та маркица ће много значити за пољопривредне произвођаче. Мораћемо да докажемо порекло малине, где је и како произведена, рекао је Танјугу Добривоје Радовић из Асоцијације малинара Србије.

Додаје да ће, ипак, пласман ариљске малине на европском тржишту највише зависити од понуде и потражње.

Радовић је истакао да је у овој години дошло до повећане потражње малине због корона вируса што је утицало и на цену.
Нико не може у Србији да произведе малине као што произведе златиборско-моравички округ, нагласио је Радовић.

Додаје да министар пољопривреде Бранислав Недимовић добро разуме проблеме произвођача малина и да малинари имају подршку ресорног министарства.

Директор ниже пољопривредне школе "Др Обрен Пејић" Ненад Ђорђевић рекао је да та школа производи сертификован крављи качкаваљ са ознаком географског порекла на основу којег се пиротски качкаваљ и нашао на листи за добијање ЕУ ознаке.

Ђорђевић је објаснио да ова школа производи качкаваљ на традиционалан начин по првој писаној рецептури с краја 19. века.

Истиче да су опредељени на квалитет, с обзиром да 90 одсто прераде од млека иде у качкаваљ, као и да су једни од ретких у Србији који се бави производњом на такав начин.

Он каже да је потражња велика за качкаваљем који ова школа производи, а да ће цена качкаваља са ЕУ ознаком бити у складу са европским правилима, те да очекују бољитак добијањем ознаке.

На питање Танјуга да ли ће добијање ЕУ ознаке значити и већу производњу, Ђорђевић наводи да немају услове да шире своје капацитете, те да су као школа ограничени просторно по налогу ветеринарске инспекције.

Он је истакао да на месечном нивоу произведу око 11 тона качкаваља и најавио промоцију производње органског овчијег сира и качкаваља, у чему ће, како каже, бити први у Србији.

Фрушкогорски липов мед, пиротски качкаваљ и ариљска малина први су производи из Србије који конкуришу за добијање европске ознаке заштићеног географског порекла, а у Министарству пољопривреде очекују да ће ти производи добити потврду квалитета у ЕУ крајем наредне године, као и да ће то отворити врата и другим српским производима на европско тржиште.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести