Старим задругама до 15 милиона динара, а новим до 7,5 милиона

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је усвојен нови програм подршке задругама за 2021. годину и истовремено позвао задругаре да се припреме.
e
Фото: Dnevnik.rs

За те намене издвојено је 500 милиона динара, старе задруге могу да рачунају на помоћ до 15 милиона, а нове на износ до 7,5 милиона динара.

– Програм је ту, сада је све на локалним самоуправама и задругарима – рекао је Кркобабић.

Влада Републике Србије, на седници од 4. фебруара 2021. године, усвојила је Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије.

То је први у низу програма за побољшање услова живота и рада на селу, које ће у току ове године спроводити Министарство за бригу о селу.

Програм подршке задругама, практично, представља наставак успешно реализованог пројекта популарно названог „500 задруга у 500 села“, у оквиру кога је са чак 1,7 милијарди динара подржан рад 152 земљорадничке и пољопривредне задруге. Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара. које ће бити додељени у току 2021. године.

Максималан износ бесповратних средстава предвиђен по једној задрузи, према условима конкурса који ће бити ускоро објављен, за новоформиране задруге износи 7, 5 милиона динара, док ће за старе задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије.

Партнер у изради и реализацији програма је, као и до сада, Академијски одбор за село САНУ, предвођен председником академиком Драганом Шкорићем. Окосницу сарадње са Министарством чиниће едукација, трансфер знања и нових технологија, како би се земљорадничке и пољопривредне задруге у Србији у свом пословању приближиле онима у Европској Унији, биле одговарајуће позициониране на домаћем, али и конкурентне на страним тржиштима, у чему ће Академијски одбор за село имати кључну улогу.  

Само јаки пројекти имају прођу

Задружни савез Војводине задовољан је што ће задруге и ове године добити новац, старе да унапреде бављење пољопривредом, а нове да добијеним новцем крену да развијају  пољопривреду и локалну средину -казао је за “Дневник” председник Задружног савеза Војводине Радослав Јованов. По његовим речима, Задружни савез Војводине подржаће само добре пројекте, а то су они који имају визију развоја и унапређења  интезивне производње.

– У протекле три године на подручју Војводине 52 задруге су добиле новац ради унапређења пољопривредне делатности ,а претпрошле године од 78 задруга које су конкурисале, новчану потпору добило су 22 задруге, што показује да пролазе снажни и добри пројекти –навео је Јованов. Скренуо је пажњу на то да је посебно значајно да се задруге оснивају у малим срединама, јер задруге помажу да се производ прода, оствари егзистенција и пољопривредницима олакша бављење  пољопривредном производњом. Уједно, задругарство обезбеђује останак на кућном прагу, доприноси развоју села и смањује незапосленост.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести