Што запарложи администрација, засеју узурпатори

Локална самоуправа општине Кањижа је обавила жетву сунцокрета на узурпираној парцели у државном власништву у катастарској општини Мартонош.
Opština žanje na uzurpiranoj državnoj njivi u ataru Martonoša  Foto: M. Mitrović
Фото: Општина жање на узурпираној државној њиви у атару Мартоноша  Фото: М. Митровић

– Почетак је то енергичнијег сузбијања бесправног коришћења државног земљишта од узурпатора – најавио је председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић.

Род је скинут с парцеле површине готово шест хектара, односно десет и по јутара, по процедури предвиђеној по закону, за шта је локална самоуправа морала расписати тендер за одабир извођача радова на жетви и за откуп убраног рода. Кравић, који је и председник Комисије за праћење и надгледање узурпираних пољопривредних површина у државном власништву, каже да је једноставно несхватљиво да су имали велики део земље у државном власништву, за чији закуп већ годинама, по папирима, није постојала заинтересованост.

– Ангажовањем и опремањем Пољочуварске службе yи-пи-ес уређајима сада можемо на терену да утврђујемо тачно стање, да ствари ставимо на своје место. Желимо да станемо на пут узурпаторима који на заиста непопуларан незаконит начин користе државно земљиште – категоричан је Кравић. 


Зна се ко је

Узурпатору њиве под сунцокретом, чији је идентитет познат, понуђено је да скине род, али да, по закону, плати троструку аренду, међутим, када се прерачунао, он је жетву препустио општини. Занимљиво је да се исти тај узурпатор надлежнима у локалној самоуправи јављао да по посебном поступку као инвеститор узме у закуп 150 јутара пољоприврендих површина које остају неиздате после лицитације. Законом је прецизирано да се необрађене и неиздате њиве могу на тај начин узети у закуп уколико три године стоје необрађене, међутим, узурпатор није баш све законске одредбе добро протумачио па се испоставило да нелегално већ обрађује државну земљу.


Претходних година, после спроведених поступака лицитације пољопривредног земљишта у државном власништву, у кањишкој општини увек је остајало више од 2.000 хектара парцела нису се могле издати. Образложење званичника је било да су то неке мале парцеле, у водолежима или да је реч о њивама лошијег квалитета те да нема заинтересованих.

Ипак, боље упућени тврде да велики део тих парцела не остаје у парлогу него се обрађује. Испоставило се да оно што је „запарложила” администрација, обрађују узурпатори. Једна од тих неиздатих државних њива с које је управо убран род сунцокрета, годинама је обрађивана, а сумња се да је много више државних њива које званично нико неће у закуп, али их нелегално обрађују узурпатори. На некима од тих парцела, по незваничним подацима, чак има подигнутих и вишегодишњих засада, али чињенично стање тек треба да се утврди.

– Убеђен сам у то да ће контроле које ћемо спровести показати право стање, односно да се, нажалост, у претходном периоду томе није посвећивала довољна пажња. Један од разлога је што нисмо имали одговарајућу пољочуварску службу, али сам инсистирао на томе да морамо имати контролни механизам да бисмо могли заштитити интересе државе и локалне самоуправе. То је јасна порука свим људима који су у неком периоду себи дозвољавају да бесправно улазе у државни посед да ћемо убудуће заиста бити ригорозни. Имамо осам катастарских општина у нашој општини, где ће Пољочуварска служба излазити на терен и утврђивати право стање на спорним парцелама. Не може више да нам се дешава оно што смо имали у претходном периоду – каже Кравић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести