Сточари љути на кланичаре и на увоз прерађевина

Овонедељни састанак представника кланичне индустрије са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем наставак је разговора који је већ вођен, неколико дана раније, са фармерима на тему како стати на пут великим проблемима с којима се на тржишту сусрећу товљачи, мали и средњи фармери, због великог увоза месних прерађевина и смрзнуте свињетине и, са друге стране, скупе сточне хране и мале откупне цене живих товљеника.
svinje
Фото: pixabay.com

Са тог састанка, чули смо, да ће се Управи за ветерину наложити да пооштри мере приликом увоза свинског меса. А што су товљачи предложили у разговору са представницима министарства за “Дневник” преноси председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић.

На почетку, Ерић каже да су са састанка изашли под утиском да су државни чиновници вољни да помогну фармерима, свесни да ће се тако одржати и увећати тов, што је потребно, не само због овдашњег тржишта, већ и уколико се заиста жели да једнога дана домаћа свињетина угледа тржишта ЕУ, па чак и Кине.

- Нисмо задовољни односом кланичне индустрије према нама, и на то смо указали на састанку – навео је Ерић. – Обезвређују наш рад, нудећи нам откупне цене испод економске одрживости и на нама стварају екстрапрофит. Сада плаћају 110 динара за килограм живе ваге свиња, а у месарама га продају бар три пута скупље у односу на живу меру. Таква разлика у ценама мора бити прекинута, јер да би мали и средњи фармери опстали, цена товљеника треба да буде бар од 140 до 150 динара. Предложили смо да у будућем закону о уређењу тржишта пољопривредних производа уведе омбудсман, који ће штитити интересе сточара и бити тас на ваги, пратети шта се са ценама дешава у ланцу производње, колико се по утовљеној свињи плаћа товљачима, а колико вреде када дођу до накупаца, прекупаца и кланичара. Рекли смо да је потребно основати неку врсту информативне агенције, која ће пратитии дешавања на тришту свињског меса и о томе обавештавати све у ланцу производње, па и јавност.


Преко границе обарају цене

Ерић каже да су се поједини овдашњи прерађивачи досетили како да опстану на штету домаћих произвођача.

- Регистровали су прераду меса у Црној Гори и из суседне земље се појављују као извозници на српском тржишту. Држава Црна Гора посебно стимулише извознике, па тако опстају и лепо привређују , јер месне прерађевине продају код нас јефтиније, обарају овдашњу цену товљеника, уједно смањују откуп свиња за клање, и продају домаћег меса и прерађевина.


Председник Асоцијације сточара Срема и Мачве каже да месечно у нашу земљу уђе смрзнуте свињетине и месних прерајдевина од истог меса у вредности од четири до пет милона евра.

- Да би се прекомеран увоз зауставио, сматрамо да је потребно увести прелевмане и царину на месне прерађевине од 15 до 30 одсто у односу на цену коштања производа. Код увоза смрзнуте свињетине, постоје и прелевмани и царина, али нема квоте, па их зато треба увести. Квоте су потребне да би се смањио увоз и више куповала домаћа свињетима,мада је Управа за ветерину већ изашла у сусрет товљачима, и не издаје дозволе за увоз меса у обиму као раније.

Ерић каже, да сточари траже, да товљачи који од Нове године до 31. марта продају товљенике, уместо 1.000 динара колико држава даје субвенције по грлу, добију 3.000 динара. - Сматрамо да би то био подстицај приде, да наставе и увећају број товљеника, а не, као сада, да одустају и затварају фарме. На крају мишљења смо да ПДВ, уместо 20 посто, на сточну храну треба преполовити на десет одсто, због цена житарица, које су нагло порасле у протеклом периоду.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести