Сточари неће ризик и њиве лошег квалитета

Одржана је лицитација за издавање у закуп пољопривредног земљишта у државном власништву на подручју кањишке општине, за коју у првом кругу није било већег интересовања.
oranje, Tanjug/Jaroslav Pap
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Од понуђених 2.127,8 хектара разврстаних у 575 лицитационих јединица, четири пољопривредна газдинства и једно правно лице показали су интерес само за парцеле у шест лицитационих јединица у атарима Орома, Кањиже и Хоргоша. У тих шест лицитационих јединица они су у закуп узели тек нешто више од 26 хектара, тако да је за други круг преостало нешто више од 2.100 хектара.

Самостална стручна сарадница за пољопривреду и рурални развој Општинске управе Кањижа Валерија Немеш Салкаи објашњава да је интересовање мало због тога што су претходних година склопљени уговори о дугогодишњем закупу за више од 1.500 хектара, па су за први круг лицитације остале парцеле које нису биле интересантна ни оним сточарима који су ове године остварили право пречег закупа.

Она напомиње да је било 22 пријављена сточара који су остварили право пречег закупа, међутим, под условима под којима се по новом правилнику државна земља даје у закуп, нису заинтересовани. Углавном су се јавили говедари, који могу остварити по праву пречег првенства закуп на десет година, под условом да одржавају постојећи сточни фонд до краја периода закупа државних њива.

– У таквим економским и другим приликама, сточари кажу да уопште нису сигурни у опстанак делатности којом се баве, па су само двојица одлучила да узму државну земљу у закуп по том основу – указала је Валерија Салкаи Немеш. – Остали су рекли да им је боље да, уколико им одговара, учествују на лицитацији у првом или другом кругу, када немају обавеза у погледу одржавања сточног фонда. 

Од понуђених 2.127,8 хектара разврстаних у 575 лицитационих јединица, интересовања је било само за парцеле у шест лицитационих јединица у атарима Орома, Кањиже и Хоргоша

Интерес за државне њиве у првом кругу лицитације био је мали и због тога што су за издавање остале парцеле с неквалитетним земљиштем, јер је и ове године у поступку реституције власницима враћено доста парцела с квалитетнијим ораницама на горњој тераси у атарима Орома и Трешњевца. Други разлог је ограничење да у првом кругу могу учествовати само регистрована газдинства и правна лица с територије катастарских општина у којима се понуђено земљиште налази. Јавни позив за други круг лицитације биће расписан за децембар, када се очекује већа заинтересованост пољопривредних газдинстава.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести