Сточари тове губитке, а цене меса у месарама у паду

Сточари који се баве товом свиња и прерађивачи налазе се у незавидном положају.
meso snicle
Фото: pixabay.com

Сваки има своју муку. Прерађивачи се жале на пад потражње свињетине у месарама па месо нуде на акцијама, а товљачи као никада раније мучи скупа сточна храна. Главна храна за свиње, кукуруз, пре три године коштао је 12 и 13 динара, а сада је 30 динара, док за килограм сојине сачме треба платити стотину динара, а пре три године коштала је од 35 до 39 динара килограм.

Ранијих година товљачи су указивали на прекомеран увоз свињетине и били незадовољни ниским откупним ценама товљеника и скупим месом у месарама . И сада указују на то, али их сада на руб егзистенције доводи високе цене житарица. Опстаће само они који имају заокружен процес производње од њиве до трпезе. Они који немају своју храну, ако нису раније одустали од това, сада ће сигурно изаћи из производње и окренути се другим исплативијим пољопривредним пословима или знатно умањити сточни фонд.

30 динара килограм кукуруза, а пре три године био 12 и 13 динара

Килограм живе ваге товљеника кошта 165 динара, а да би фармери нешто и зарадили, килограм треба да је 198 динара.

– По комаду товљеника губитак износи 2.000 динара – каже за “Дневник“ један од фармера Бора Шуљманац из Лаћарка. –- Слабија потражња за товљеницима није само што се у месарама слабије купује месо, већ и због прекомерног увоза, не само замрзнутог, већ и оног за прераду. Ниједна кланица више од домаће свиње не прави сухомеснате производе.


Увоз притиска

У Индустрији меса „Матијевић“ скрећу пажњу на још једну неповољну околност по домаће свињарство, а то су велики вишкови товљеника у ЕУ чија је цена испод произвођачке па тај вишак свиња у Европи утиче и на овдашње прилике.

– Велика је понуда, свињетина је тамо испод економске цене това и долази до нас по повољнијим ценама него раније и то прерађивачи користе – наглашава Зоран Матијевић.

Сматра да ће тамошњи фармери у ЕУ успети да опстану због субвенција које примају од државе, док ће код нас због скупе хране остати у тову само они који имају заокружен процес производње.


Шуљманац наводи и да товљаче килограм хране изађе 41 до 42 динара, а један рањеник поједе 270 килограма хране, што излази око 11.500 динара. Уз те трошкове треба додати и оне за енергенате и радну снагу.

– Више не можемо финансијски да издржимо. Раније смо некако опстајали, али више не можемо. Треба нам национала стататегија за свињогојство да тов опстане и увећа се. Сада нам држава излази у сусрет тако што један месец дозволи увоз меса, а други месец затвори границу. То буде добро за оне који имају рањенике када нема увоза јер цена живе мере буде прихватљива за товљаче, али ако товљеници доспеју за продају када у земљи има меса из увоза, онда товљеници коштају испод произвођаче цене и товљачи праве чист губитак – наглашава Шуљманац.

165 динара килограм живе ваге товљеника, а да би фармери нешто и зарадили, треба да је 198 динара

У највећој трговини месом код нас свињетина се сада на акацијама може купити по нижим ценама у просеку за 15 одсто. Килограм свињске плећке продаје се за 525 динара, а раније за 585 динара. Свињски каре без кости је 399 динара, а био је 469 динара. Килограм врата је 415 динара а продавао се за 499 динара. Килограм свињског бута, чија је цена по други пут замрзнута на 90 дана, на акцијама се продаје за близу 540 динара, а коштао је по редовној цени око 580 динара.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести